Hlavní obsah

V Ugandě se opět objevil případ nebezpečného marburského viru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kampala

V Ugandě se po letech opět objevil marburský virus. Podle místních úřadů podlehl vysoce nakažlivé chorobě příbuzné ebole třicetiletý zdravotník. Dalších 80 lidí lékaři umístili preventivně do karantény, informovala agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Marburský virus způsobuje horečku spojenou s průjmy a krvácením.

Článek

Podle mluvčí ugandského ministerstva zdravotnictví Jane Acengové nakažený muž pracoval jako radiologický asistent v nemocnici v metropoli Kampale. Zemřel prý již 28. září. Většina lidí v karanténě jsou zdravotníci, je mezi nimi ale také několik pacientů, se kterými muž přišel do kontaktu.

Marburský virus způsobuje podobně jako ebola, která se už více než půl roku šíří v západní Africe, horečku spojenou s průjmy a krvácením. Nemoc se přenáší kontaktem s tělními tekutinami nakaženého.

Uganda má s bojem proti virům způsobujícím krvácivé horečky jisté zkušenosti. Úřady už proto povolaly do služby členy lékařských pohotovostních týmů, kteří v minulosti bojovali mimo jiné s ebolou. Ta v letech 2000 až 2001 zabila v zemi přinejmenším 224 lidí.

Stejně jako ebola patří marburský virus k takzvaným filovirům. Dosud se ale nikdy nerozšířil v takovém rozsahu jako jeho příbuzný. Ani proti němu však dosud neexistuje účinná vakcína či lék.
Virus byl objeven v roce 1967 v laboratoři farmaceutické firmy v Marburgu v německé spolkové zemi Hesensko. Dostal se tam v krvi nakažených pokusných opic z Afriky. Z Marburgu se posléze rozšířil i do Frankfurtu nad Mohanem a srbské metropole Bělehradu. Z 31 nakažených tehdy zemřelo sedm lidí.
Největší epidemie tohoto viru zasáhla v letech 2004 až 2005 Konžskou demokratickou republiku a Angolu. Z téměř 400 nakažených jich 355 nemoci podlehlo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám