Hlavní obsah

Začalo střídání českých vojáků v Afghánistánu, vymění se jich sto padesát

– Praha

Do konce října se na afghánské základně Bagrám vymění celkem 150 českých vojáků. Střídání české strážní roty začalo v noci na čtvrtek, uvedla mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. Vojenský speciál s prvními 45 muži odletěl z letiště v Praze-Kbelích.

Foto: AČR

Příslušníci české strážní roty nastupují do armádního speciálu na letišti v Praze-Kbelích.

Článek

Základ nové jednotky tvoří vojáci ze 72. mechanizovaného praporu z Přáslavic. Vystřídají kolegy ze 4. brigády rychlého nasazení ze Žatce a Chrudimi, kteří v afghánské provincii Parván působili od letošního dubna.

"Pro více jak polovinu vojáků nové jednotky bude mise na Bagrámu jejich vůbec prvním nasazením v zahraniční operaci," uvedla Růžičková. Ostatní už působili ve vojenských misích v Iráku, Kosovu i Afghánistánu. Velitel roty, kapitán Petr Liška, má za sebou zatím dvě zahraniční mise, mimo jiné i v Afghánistánu.

Česká strážní jednotka chrání ve spolupráci s americkými vojáky okolí spojenecké letecké základy Bagrám. Vojáci vyjíždí do asi patnáctikilometrového okolí základny, jejich úkolem je bránit raketovým útokům nebo zjišťovat informace od civilistů.

"Máme za sebou náročnou devítiměsíční přípravu, během níž jsme se zaměřili na veškeré situace, které nás mohou v průběhu nasazení potkat," řekl před odletem Liška. "To, že situace opravdu není jednoduchá, potvrzují události z léta," dodal.

Foto: AČR

Do konce října se na základně Bagrám vymění 150 českých vojáků.

Připomněl tak červencový sebevražedný útok poblíž základny Bagrám, který si vyžádal životy pěti českých vojáků. O několik dní později byl v Afghánistánu při útoku povstalců zraněn další český voják, podle středečních informací se jeho stav zlepšuje a mohl opustit nemocnici. [celá zpráva]

V Afghánistánu v současné době slouží téměř 300 českých vojáků. Vedle příslušníků strážní roty v zemi působí také lékaři, logistici, meteorologové nebo vojáci, kteří cvičí piloty vrtulníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám