Hlavní obsah

Korea koupí 40 supermoderních stíhaček F-35A

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Jižní Korea se ve středu rozhodla objednat 40 nejmodernějších amerických stíhaček páté generace Lockheed F-35A Lightning II, známých dříve jako JSF. Zaplatí za ně sedm miliard dolarů, uvedla agentura Jonhap.

Foto: Handout, Reuters

F-35 Lightning II

Článek

Stroje by měly být dodány v letech 2018 až 2021 a ve výzbroji by měly nahradit stárnoucí stroje F-4 Phantom II a F-5 Tiger II.

Dohoda o nákupu také umožní Jižní Koreji dostat se k nejmodernějším technologiím v sedmnácti oblastech. Korejcům by měly umožnit vyvinout vlastní stíhačku nové generace. Podle expertů by mělo jít především o předání technologie elektroimpulsního řízení.

Jižní Korea se tak stala po Japonsku a Izraeli třetí zemí, která si lightningy II objednala. Do své výzbroje je plánují zařadit i Británie a Nizozemsko, ty se ale na projektu podílely od počátku.

Ještě loni Jižní Korea od plánu nákupu strojů F-35A ustoupila a spekulovalo se, že by mohla koupit poslední verze letadel F-15. Tyto levnější stroje by bohatě stačily k vybojování vzdušné nadvlády nad severokorejským letectvem, ovšem těžko by mohly konkurovat nejmodernějším čínským stíhačkám. Soul mohlo ovlivnit i rozhodnutí Tokia zakoupit lightningy, protože obě země mají řadu sporů včetně územního o ostrůvek Tok-do.

Jižní Korea také usiluje o maximální technologickou nezávislost a snaží se produkovat nejmodernější zbraně, jako je tank K-2 považovaný za jeden z nejlepších na světě. Překonává i americký M1A2 Abrams. Je lehčí, jeho německý kanón ráže 120 mm A2 je považován za přesnější, i když americká munice s uranovým jádrem je průbojnější. Má vysoce sofistikovanou elektroniku i radary a navíc dosahuje rychlosti přes 70 km/h.

Reklama

Výběr článků

Načítám