Hlavní obsah

Džihád povedeme až do úplného osvobození, slibuje Tálibán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Povstalecké hnutí Tálibán v pondělí odmítlo novou afghánskou vládu národní jednoty. Ta je podle něj jen loutkou Spojených států. Tálibové slibují, že proti ní budou vést svatý ozbrojený boj až do konce. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Reuters

Bojovníci Tálibánu

Článek

Dohodu o rozdělení moci podepsali po několika měsících sporů dva vítězové prvního kola prezidentských voleb, exministři financí a zahraničí Ašraf Ghaní a Abdulláh Abdulláh. Ghaní se ujme prezidentského úřadu, Abdulláh postu premiéra s rozšířenými pravomocemi. [celá zpráva]

Foto: Omar Sobhani , Reuters

Abdulláh Abdulláh (vlevo) a Ašraf Ghaní

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tálibán však jejich vládu neuzná. „Jmenování Ašrafa Ghaního a vytvoření náhradní vlády Afghánci nikdy nepřijmou. Američané musí pochopit, že naše půda a země patří nám, a všechna rozhodnutí a dohody uzavírají Afghánci, a ne americký ministr zahraničí nebo velvyslanec,“ prohlásil mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid.

„Tento proces vedený Američany odmítáme a slibujeme, že budeme pokračovat v našem džihádu, dokud náš národ neosvobodíme od okupantů a nevydláždíme cestu k čistě islámské vládě,“ dodal Mudžáhid.

Související témata:

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

PÁTEK: Afgánští muži přicházejí na modlitbu v Kábulu.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Tálibán vládl Afghánistánu mezi 1996 až 2001, přičemž uplatňoval nejtvrdší verzi islámského práva šaría. K jeho svržení došlo při americké invazi do země po teroristických útocích z 11. září 2001.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám