Hlavní obsah

Boko Haram v Nigérii obsadila město Bama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abuja

Nigerijská radikální islámská skupina Boko Haram ovládla město Bama ve státě Borno. Uvedla to v úterý BBC s odvoláním na prchající obyvatele. Armáda pád města popírá.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Článek

Podle obyvatel po těžkých bojích, které probíhaly v neděli a v pondělí, z čtvrtmiliónového města nakonec utekly tisíce obyvatel i s vojáky. Zahájil je útok Boko Haram v obrněných transportérech a autech na kasárna, která skupina ovládla.

Nigerijská armáda ale tvrdí, že druhé největší město ve státě Borno má stále pod svou kontrolou, protože útok odrazila a zabila 70 radikálů. Podle ní byla nasazena letadla,

Pokud by se zpráva o obsazení města potvrdila, znamenalo by to velkou hrozbu ze strany Boko Haram, protože hlavní města Maiduguryi je od Bamy vzdálené jen 70 kilometrů. Ve městě už byl vyhlášen zákaz nočního vycházení, aby se tam nemohli dostat bojovníci Boko Haram.

Ve státě Borno ležícím na severovýchodě země u hranic s Kamerunem je radikální hnutí Boko Haram nejaktivnější. Občas útočí i za hranicemi v Kamerunu.  [celá zpráva]

Nedávno skupina vyhlásila chalífát. [celá zpráva]

Nejvíce známá je kvůli únosu 250 školaček, které dosud drží. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám