Hlavní obsah

Rekordní nárůst nových případů eboly, nakazit se může až 20 tisíc lidí

Ženeva

Minulý týden přibylo 500 nových pacientů nakažených smrtícím virem ebola. Je to nejvyšší týdenní přírůstek, který byl dosud zaznamenán. Oznámila to v pátek Světová zdravotnická organizace (WHO), která varovala, že počet nakažených může dosáhnout čísla 20 tisíc.

Foto: Abbas Dulleh, ČTK/AP

Zdravotníci Červeného kříže v ebolou zasažené čtvrti West Point v Monrovii.

Článek

První případ nákazy potvrdil Senegal. Jde o občana Guineje, který nedávno přijel do Senegalu.

Z páteční zprávy vyplývá, že se už nakazilo 3069 lidí a nemoci podlehlo 1552 osob. Většina z 500 nových případů z minulého týdne připadá na nejvíce postiženou Libérii. Týdenní rekord byl ale zaznamenán v dalších silně zasaženích zemích: v Guineji a Sieře Leone.

Zástupce ředitele WHO, kanadský epidemiolog Bruce Aylward, ale uvedl pro kanadskou stanici CBC, že uváděny jsou jen potvrzené případy a že skutečný počet nakažených může být v některých oblastech dvakrát až čtyřikrát vyšší. To ale nutně neznamená, že skutečně bude dosaženo hranice dvaceti tisíc případů, ovšem je nutné rychle uplatnit krizový plán.

Ten zahrnuje nasazení nejméně 13 tisíc lidí, kteří nebudou pracovat na příjmech akutních pacientů, ale budou v terénu v oblastech, kde budou probíhat aktuální zásahy proti nemoci.

Foto: Abbas Dulleh, ČTK/AP

Dobrovolník desinfikuje domy v Monorovii

V Nzérékoré, v druhém největším městě Guineje, vypukly nepokoje kvůli zprávám o tom, že nákazu záměrně šíří zdravotní personál. Mladí muži vyzbrojení pistolemi a tyčemi si postavili na jihu města barikády a hrozili útokem na nemocnici. Musela proti nim zakročit policie, byla slyšet palba a několik lidí utrpělo zranění.

Foto: Abbas Dulleh, ČTK/AP

Liberijští vojáci nasazení k izolaci oblastí s ebolou

Šéf místního Červeného kříže Youssouf Traore agentuře Reuters řekl, že se mezi lidmi začaly šířit zvěsti, že zdravotníci infikovali tržiště, aby nakazili co nejvíc lidí. Pracovníci Červeného kříže se museli i se svým vybavením uchýlit pod ochranu armády.

Foto: Stephen Gire, ČTK/AP

Testy vakcín proti ebole v nemocnice v Kenemě v Sieře Leone

V Guineji ebola usmrtila asi 400 lidí, avšak míra nákazy je tam nižší než v Libérii a Sieře Leone.

Slibné testy vakcín

V současné době probíhají podle CBC testy různých vakcín. Americký Národní institut zdraví oznámil, že provádí test jedné vakcíny na dvaceti dobrovolnících. Látku vyvinul Národní institut pro alergie a infekční nemoci a firma GSK.

Testují se i další vakcíny, například společnost Immunovaccine vylepšila stávající látku. U opic se ukázalo, že zvýšila jejich odolnost. Zatímco očkované přežily, nakažené v neočkované kontrolní skupině do týdne podlehly viru eboly.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Testovaná vakcína proti ebole společnosti GSK

I když by ale testy vakcín byly úspěšné a látky nebyly nebezpečné, neznamená to, že by se epidemie snadno zvládla, protože by jich nemuselo být dost.

Reklama

Výběr článků

Načítám