Hlavní obsah

Silné zemětřesení východně od Japonska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio
Aktualizováno

Silné zemětřesení zasáhlo v pátek večer SELČ (v sobotu ráno místního času) oblast východně od Japonska. Dosáhlo síly 6,5 stupně. Původně úřady hovořily o síle 6,8 stupně a vydaly varování před možným příchodem až metrových vln tsunami. Tsunami skutečně přišlo, ale jen malé, informovala agentura AP.

Foto: Kyodo, Reuters

Obyvatelé města Sendai poslouchají v rádiu informace o síle zemětřesení a varování před tsunami.

Článek

Podle agentury DPA bylo epicentrum otřesů v hloubce 11,1 kilometru. Podle agentury Reuters bylo vzdáleno asi 165 kilometrů východně od pobřežního města Iwaki na hlavním japonském ostrově Honšú. Podle agentur AFP a AP otřesy pocítili obyvatelé na severovýchodě země.

Japonský meteorologický úřad původně varoval před až metrovým tsunami v prefekturách Fukušima, Mijadži a Iwate. Zhruba 50 minut po zemětřesení přišlo tsunami o výšce 20 centimetrů na pobřeží u města Išinomaki. Menší vlny byly pozorovány také na dalších dvou místech pobřeží.

Na jaderné elektrárně Fukušima Dai-iči, kterou zničilo obří zemětřesení a tsunami z roku 2011, a dalších dvou jaderných elektrárnách v oblasti nebyly podle místního úřadu pro jadernou bezpečnost pozorovány žádné nepravidelnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám