Hlavní obsah

FBI sledovala Nelsona Mandelu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký Federální úřad pro vyšetřování sledoval kontakty Nelsona Mandely se stranou Africký národní kongres a levicovými skupinami ve Spojených státech v 80. a na počátku 90. let minulého století. Američané se obávali komunistické hrozby v USA. Šestatřicetistránkový dokument uvolnil soud na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Foto: Jonathan Evans, Reuters

Nelson Mandela

Článek

FBI tak sledovala slavného bojovníka proti režimu apartheidu a pozdějšího prezidenta JAR Mandelu i po jeho propuštění z vězení v únoru 1990. Agenti monitorovali jeho setkání se světovými politiky a sledovali aktivity vůdčích představitelů Afrického národního kongresu při jejich pobytech v USA a v té spojitosti i aktivity Komunistické strany USA v rámci boje proti apartheidu.

Američtí agenti například v roce 1990 sledovali Mandelovu schůzku s tehdejším jugoslávským prezidentem Janezem Drnovšekem.

Je to už podruhé, co USA zveřejnily informace týkající se sledování Mandely FBI. V květnu uvolněné dokumenty svědčily o dosazení informátora, který měl podávat interní informace o první Mandelově cestě po Spojených státech v červnu 1990. O zveřejnění materiálů požádal soud Ryan Shapiro z Masachusettského technologického institutu.

Bojovník proti rasistickému režimu Nelson Mandela se připojil k Africkému národnímu kongresu ve svých 25 letech. V 60. letech ho odsoudili na doživotí. Ve vězení nakonec strávil 27 let. Čtyři roky po propuštění se stal jihoafrickým prezidentem, o rok dříve dostal Nobelovu cenu míru. Zemřel loni v prosinci ve věku 95 let.

Související témata

Foto: Thomas White/Files, Reuters

Nelson Mandela

Foto: koláž Novinky.cz

Reklama

Související články

Mandela byl pohřben ve vsi, kde vyrůstal

Ostatky bývalého prezidenta Jihoafrické republiky Nelsona Mandely byly v neděli uloženy do hrobu na rodinném pozemku ve vesnici Qunu. Mandela tam žil v dětství...

Výběr článků

Načítám