Hlavní obsah

Český voják se dostal do přestřelky s Tálibánem, ocenili ho za hrdinství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul/Praha

Českého vojáka J. K. z 2. strážní roty na afghánské základně Bagrám (BAF) ocenil za hrdinství v boji americký velitel podplukovník Mark Sherkey. Zároveň vyzdvihl i celou jednotku a její činnost v oblasti. Sdělil to v úterý generální štáb české armády s tím, že jméno vojáka nelze podle platných bezpečnostních pravidel uvést, zveřejnit se mohou pouze jeho iniciály.

Foto: Archiv, Právo

Čeští vojáci speciálních sil na předsunuté bojové základně v horách u afghánského Kandaháru.

Článek

"Jedná se o opravdového bojovníka a nebál bych se s ním vydat do jakékoliv části Afghánistánu," řekl při předání ocenění podplukovník Sherkey.

Ocenění se vztahuje k incidentu, který se odehrál při návratu jednotky z noční patroly, když se dostala léčkou do soustředěné palby. Oceněný desátník podle zprávy generálního štábu jel ve druhém vozidle ve věži obrněného vozidla. Vozidlo bylo zasaženo střelou z protitankové zbraně, kterou zachytila ochranná síť, v níž začala střela hořet. I přes pokračující nepřátelskou střelbu nepřestal desátník opětovat útok.

Během palby byl lehce zraněn na ruce a v obličeji. Přesto v boji pokračoval. Poté velitel patroly rozhodl místo napadení opustit.

„Nepřemýšlel jsem nad tím”

„Snažil jsem se normálně udělat to, co je potřeba a co jsem měl nadrilováno. Nepřemýšlel jsem nad tím, ale bylo to jiné, než jsem čekal. Všichni jsme dělali to, na co jsme se cvičili a díky tomu vše dopadlo dobře,“ komentoval událost oceněný desátník.

Oceněná jednotka působí v afghánské provincii Parván od letošního dubna a je operačně podřízena americkému prapornímu úkolovému uskupení TF 1-320. Hlavním úkolem 2. strážní roty BAF je zabezpečit stanovený prostor proti nepřátelským silám.

Druhá strážní rota na základně Bagrám má celkem 150 vojáků. Základ jednotky tvoří příslušníci 41. mechanizovaného praporu ze Žatce a 43. výsadkového praporu z Chrudimi. Doplňují je vojáci z dalších devíti útvarů a zařízení české armády.

Reklama

Výběr článků

Načítám