Hlavní obsah

Nepál dočasně zakázal výstup na Mount Everest

Kvůli neštěstí, při kterém v pátek zahynulo nejméně 13 horských průvodců, nepálské úřady dočasně zakázaly výstup na nejvyšší horu světa Mount Everest. Jde o nejtragičtější nehodu, která se kdy na svazích nejvyšší hory světa udála.

Foto: Tim Chong, Reuters

Mount Everest

Článek

Záchranné týmy stále pokračují v pátrání po třech šerpech, které ve výšce 5800 metrů zasypala lavina, uvedla agentura AP. Tři lidé se i nadále pohřešují. Naděje, že by se je podařilo nalézt živé, je ale mizivá.

Lavina horské průvodce zasáhla v pátek ráno místního času pod druhým táborem expedic na velmi nebezpečném místě u ledopádu Khumbu. Část této trasy vedoucí na vrchol hory je nyní totálně zasypaná a je třeba vytvořit novou stezku, na které budou upevněna lana a hliníkové žebříky, uvedl Ang Chering z Nepálského horolezeckého sdružení.

Foto: Niranjan Shrestha

Jeden ze tří zachráněných šerpů leží ve vážném stavu v nemocnici.

Jak dodal, druhá skupina šerpů, která místem přešla ještě před pádem laviny, zůstala uvězněna na druhé straně a bude se moci vrátit do základního tábora teprve poté, co se podaří trasu obnovit. Přestože přišlo o život tolik horských průvodců, expedice, které se v oblasti nacházejí, neplánují odstoupit od svého pokusu vystoupat příští měsíc na vrchol hory.

Čtyři muži, kteří neštěstí přežili, se nacházejí na jednotce intenzivní péče v několika nemocnicích v Kátmándú. Utrpěli zlomeniny žeber, končetin a někteří mají i proražené plíce. Další šerpové s lehkými zraněnými se léčí jen v základním táboře na Mount Everestu.

V základním táboře ve výšce 5364 metrů nad mořem jsou nyní již stovky horolezců, jejich průvodců a nosičů, kteří se připravují k výstupu na Mount Everest počátkem května, kdy by pro to měly být příhodné povětrnostní podmínky. Před výstupem se zakládají tábory ve větších výškách a průvodci připravují cesty a upevňují lana na svazích. To měla za úkol i skupina šerpů, kterou v pátek strhla lavina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám