Hlavní obsah

Austrálii ohrožuje silný cyklon Ita s větrem o rychlosti 280 km/h 

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Na australský stát Queensland míří silný cyklon kategorie čtyři Ita, který může provázet vítr až o rychlosti 280 kilometrů za hodinu. Očekává se, že kvůli němu bude příliv vyšší o 1,5 metru. Už ve čtvrtek kvůli němu bylo evakuováno 2300 turistů a obyvatel pobřeží v oblasti 300 km severně od města Cairns.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Bouře Ita napáchala škody už na Šalamounových ostrovech

Článek

”Moře bude patrně vytrvale stoupat až na úroveň nad běžným přílivem. Vlny, silné proudy a záplavy hrozí níže položeným oblastem ve vnitrozemí,” upozornil australský meteorologický úřad. „Nepodceňujte jej,“ varoval obyvatele premiér Queenslandu Campbell Newman v listu Australian.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řádění cyklonu si na Šalamounových ostrovech vyžádalo nejméně 23 obětíVideo: Reuters

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zatím je oko cyklonu 470 kilometrů severně od Cooktownu a posouvá se k Austrálii rychlostí 14 kilometrů za hodinu, což je méně, než tomu bylo u cyklonů z let 2006 a 2011. Proto by mohly být poryvy větru slabší, ovšem naopak srážky silnější a v oblasti Cooktownu a Cairnsu se dají čekat záplavy. Varování ale bylo vydáno až po oblasti vzdálené do pořeží 300 kilometrů, jako je Kalinga, Laura, Palmerville nebo Chillagoe.

Foto: Reuters

Škody, které napáchala bouře Ita ve města Honiara na Šalamounových ostrovech.

Cyklon se se utvořil v Korálovém moři z tropické bouře, která se koncem minulého týdne přehnala přes Šalamounovy ostrovy. Tam zasáhla oblast nedaleko hlavního města Honiary a vyžádala si nejméně 23 obětí.

Od té doby neustále sílí. „Předpovídáme kategorii čtyři ve chvíli, kdy dosáhne pobřeží,“ řekl meteorolog Robert Webb a dodal: „Pečlivě jej sledujeme kvůli jakémukoli znamení rychlejšího vývoje.“

Reklama

Výběr článků

Načítám