Hlavní obsah

Kim Čong-il opakovaně unikl atentátu a odrážel pokusy o puč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Bývalý severokorejský vůdce Kim Čong-il nejméně dvakrát unikl pokusu o atentát a odrazil přinejmenším dva převraty plánované armádními důstojníky. Britskému listu The Daily Telegraph to řekl někdejší člen severokorejské tajné služby, který uprchl do Jižní Koreje. Podle deníku by to mohlo vysvětlovat Kimovu až paranoidní ostražitost a jeho neochotu cestovat, a když už, tak obrněným vlakem.

Článek

Zdroj, jehož list označil pouze jako pan K., tvrdí, že osobně ví o nejméně dvou pokusech o odstranění vládce, který zemřel před více než dvěma lety.

Poprvé měl chtít Kima zabít osamělý střelec. Pokus byl ale předem odhalen a k atentátu nedošlo. Při druhém pokusu bylo použito dvacetitunového nákladního vozu, který vjel do konvoje limuzín s vůdcem KLDR. Kimovo auto však mezi havarovanými nebylo.

K. rovněž uvedl, že zná podrobnosti o dvou pokusech o armádní převrat. Popsal zejména spiknutí důstojníků, kteří vystudovali Frunzeho vojenskou akademii v bývalém Sovětském svazu. Ty, mimochodem, podle něj Sověti přiměli ke spolupráci a dodávání zpravodajských informací.

Bomba na konzulátu a rakety na Pchjongjang

Podle zdroje skupina armádních velitelů chtěla vyprovokovat ruskou invazi tím, že odpálí bombu na ruském konzulátu, ve druhém případě pak jednotka severovýchodní armády plánovala raketový útok na klíčové objekty v hlavním městě Pchjongjangu. Oba záměry byly s předstihem odhaleny.

Tvrzení K. nelze ověřit, podle britského listu však nejsou v rozporu s jinými svědectvími a hovoří pro ně i další okolnosti. Zatčení skupiny důstojníků z Frunzeho akademie bylo zaznamenáno v roce 1994, stejně tak o tři roky později neušlo pozornosti obsazení velitelství šestého armádního sboru, které se neobešlo bez boje. Sbor byl posléze rozpuštěn a jeho velitelé zatčeni.

Podle K. je v KLDR běžné špiclování všude a každého včetně špiček státu. Hlášení o nich dostával vůdce na stůl pravidelně každý týden. Ti, kdo upadnou v nemilost a nejsou zastřeleni, končí v kárných táborech, z nichž není cesta ven.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Pchjongjang s náměstím Kim Ir-sena a věží čučche

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: KCNA/Handout, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un s armádními veliteli

O dění kolem nového vůdce Kim Čong-una, který podle některých zdrojů koncem loňského roku také odrazil pokus o puč, K. informace nemá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám