Hlavní obsah

Prezidentka je stará panna a žába na prameni. Koreje se do sebe pustily zostra

Soul

Pouhý den po dělostřeleckém odstřelování u sporné námořní hranice u západního pobřeží poloostrova se do sebe Severní a Jižní Korea pustily také slovně. Pchjongjang se v úterý obořil na jihokorejskou prezidentku a nazval ji starou pannou a žábou na prameni. Jih kontroval prohlášením, že takto nemluví ani chuligáni na ulici.

Foto: ČTK/AP

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje.

Článek

Severokorejci zostra reagovali na páteční nabídku jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje, která slíbila investice do zaostalého severokorejského průmyslu a pomoc dětem a kojícím matkám v zchudlé KLDR.

I když tím prezidentka jen zopakovala nabídky svých tří předchůdců v úřadě, jednalo se o nejpodrobnější návrh, jaký kdy Pak Kun-hje KLDR učinila od nástupu do úřadu krátce po třetím jaderném testu KLDR v únoru 2013, upozornila ČTK.

Severokorejský deník Rodong Sinamun v úterý prezidentku označil za "výstřední starou pannu" a "žábu na prameni". Její nabídku pak označil za "snůšku podvodných triků" a "špínu", jejímž cílem je zlikvidovat vládu Severní Koreje.

Jižní Korea to odmítla s poukazem na to, že takových výrazů „by se štítili i pouliční chuligáni“.

Bezpilotní stroj byl ze Severu

Napětí na poloostrově v minulých týdnech vyvolalo tradiční vojenské cvičení Jižní Koreje a USA. KLDR v neděli pohrozila „novým druhem jaderné zkoušky“ a v pondělí spustila ostré střelby u námořní hranice, kterou neuznává. Severokorejci vypálili na 500 dělostřeleckých granátů, Jihokorejci v odvetě zhruba 300. [celá zpráva]

Napětí pokračovalo i v úterý, kdy jihokorejská armáda oznámila, že prověřuje malé bezpilotní letadlo, které se zřítilo na ostrově v jihokorejských vodách blízko místa přestřelky. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Ve čtvrtek jihokorejská armáda došla k závěru, že šlo o severokorejský stroj při průzkumném letu. Experti uvedli, že šlo o zastaralý a špatně navržený model.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám