Hlavní obsah

Afghánci naštvali Američany, propustili 65 vězňů

Kábul

Afghánistán ve čtvrtek navzdory protestům americké armády propustil na svobodu 65 osob zadržovaných v bývalé americké věznici v Bagrámu. Spojené státy již dříve varovaly, že jde o nebezpečné bojovníky, kteří se pravděpodobně vrátí na bitevní pole, aby zabíjeli příslušníky afghánských vládních sil i jednotek zahraniční koalice, informovala agentura AP.

Foto: ČTK/AP

Věznice v Bagrámu

Článek

Mluvčí věznice major Nimatulláh Chaki potvrdil, že všech 65 propuštěných opustilo ráno káznici. Když nastupovali do autobusu, který je vyvezl z vězeňského komplexu, mnozí se usmívali či smáli, dodal. Mluvčí afghánského ministerstva obrany Záhir Azímí uvedl, že propuštění byli posláni do svých domovských oblastí po celém Afghánistánu.

Propuštění "pro nedostatek důkazů" nařídil před několika týdny afghánský prezident Hamíd Karzáí, jehož krok vyvolal ostrou kritiku ze strany USA. Kábul navíc v současnosti posuzuje případy dalších 23 vězňů z Bagrámu, proti jejichž osvobození Washington rezolutně protestuje.

Související témata:

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

PÁTEK: Afgánští muži přicházejí na modlitbu v Kábulu.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Americké velvyslanectví v Kábulu ve své čtvrteční reakci označilo osvobození zadržovaných za "hluboce politováníhodný" krok, který je v rozporu s dohodou o vězních mezi oběma zeměmi z roku 2012. "Afghánská vláda nese odpovědnost za důsledky tohoto rozhodnutí," konstatovala ambasáda v prohlášení na svých webových stránkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám