Hlavní obsah

Afghánistán propouští 37 vězňů, jež USA považují za nebezpečné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul/Washington

Afghánská vláda nařídila propuštění 37 vězňů, které Spojené státy považují za hrozbu pro Afghánistán i celý region. Oznámila to v pondělí podle zpravodajského serveru BBC News americká armáda. Agentura AFP napsala, že zadržovaní vyjdou na svobodu, jakmile budou vyřízeny příslušné formality.

Foto: Profimedia.cz

Věznice Bagrám

Článek

Washington rozhodnutí Kábulu o osvobození „nebezpečných povstalců, kteří mají ruce potřísněné krví Afghánců“", odsoudil. Spojené státy tyto vězně obviňují z podílu na útocích na zahraniční a afghánské vládní vojáky a na atentátech pomocí náloží nastražených u silnic.

Vězni jsou z káznice v Bagrámu, která se nachází asi 40 kilometrů severně od metropole Kábulu. Afghánci převzali nad vězením úplnou kontrolu loni v březnu v rámci přebírání odpovědnosti za bezpečnost v zemi. Afghánské úřady od té doby propustily z Bagrámu stovky lidí.

Spor mezi USA a Afghánistánem se rozpoutal kvůli 88 vězňům údajně napojeným na hnutí Tálibán, které Spojené státy považují za zvlášť nebezpečné a na jejichž odsouzení trvají.

Související témata:

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

PÁTEK: Afgánští muži přicházejí na modlitbu v Kábulu.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Mluvčí afghánského prezidenta Hamída Karzáího počátkem tohoto měsíce uvedl, že vyšetřovatelé mají důkazy k odsouzení pouze 16 z 88 zmíněných vězňů. Proti 45 vězňům prý nemají žádné důkazy a u dalších 27 osob důkazní materiál nestačí k tomu, aby byli podezřelí postaveni před soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám