Hlavní obsah

Obvinění z křivé výpovědi vrhá stín na Krejčířovu kauzu, píší v JAR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Jihoafrické republice se objevilo tvrzení, podle kterého tamní úřady kvůli údajné křivé výpovědi vyšetřovaly jednoho z kriminalistů zabývajících se uprchlým českým podnikatelem Radovanem Krejčířem. Informoval o tom v neděli server iol.co.za. Policejní zdroje však tvrdí, že únik této informace je jedním z pokusů, kterým se lidé placení údajně Krejčířem snaží zdiskreditovat policisty zapojené do vyšetřování.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Radovan Krejčíř u soudu v Palm Ridge v Johannesburgu.

Článek

Nepodložené tvrzení se podle serveru točí kolem plukovníka Nkosany "zabijáka" Ximby. V roce 1999 se údajně dopustil trestného činu v souvislosti s nedbalou jízdou. Nadřízeným ale podle spolehlivých informací listu Sunday Independent řekl, že takový záznam v rejstříku nemá. Když se pak ucházel o místo u kriminálky, uvedl, že nebyl nikdy shledán vinným z trestného činu.

K policii v lokalitě Kempton Park v provincii Gauteng se ale prý loni dostalo obvinění z křivé výpovědi. Detektivové je údajně vyšetřovali od ledna tohoto roku.

Policejní mluvčí Solomon Makgale však tento týden řekl, že vyšetřování v tomto případu bylo ukončeno a obvinění bylo označeno za falešné. Proti komu bylo vzneseno, nesdělil. Je ale podle něj jasné, že k těmto pokusům došlo proto, aby někdo vyšetřovatele odvedl od jejich práce, napsal web.

Krejčířova obhajoba tvrzení zřejmě použije

Krejčíř spolu se třemi Jihoafričany čelí v JAR obvinění z pokusu o vraždu a z únosu. Jihoafrický soud českého podnikatele v polovině prosince odmítl propustit na kauci. Česká justice Krejčíře v minulosti pravomocně odsoudila k 10,5 roku vězení za daňový únik.

Zdroje Sunday Independent tvrdí, že obhajoba v procesu s Krejčířem pravděpodobně použije Ximbovu minulost. Podle iol.co může mít bitva kolem "zabijáka" Ximby za výsledek kolaps sporu, který africký stát vede proti kontroverznímu českému podnikateli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám