Hlavní obsah

JAR bude bez Krejčíře bezpečnější, soudí jihoafrický tisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

Jižní Afrika bez Radovana Krejčíře bude bezpečnější, píše ve čtvrtečním vydání jihoafrický list The Citizen. Cituje soukromého vyšetřovatele Paula O’Sullivana, který aktivity českého podnikatele v JAR dlouhodobě sleduje a tvrdí, že čím déle bude soud odkládat Krejčířovo propuštění na kauci, tím lépe.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Radovan Krejčíř před soudem v Palm Ridge v Johannesburgu

Článek

"Je v zájmu veřejnosti, aby se (Krejčíř) nedostal ven," cituje The Citizen O’Sullivana v článku nazvaném „Jižní Afrika bezpečnější bez Radovana Krejčíře". Přibližuje také O’Sullivanův názor, že vývoj kauzy se ubírá správnou cestou a teď už je pouze na justici, aby udělala svou práci.

Jihoafrický vyšetřovatel se Krejčířovým případem zabývá už 4,5 roku. U soudu se jeho osoba stala terčem ostré kritiky českého podnikatele, který O’Sullivana obvinil, že ho "obsesivně pronásleduje" a že se považuje za "samozvaného bílého rytíře, který si myslí, že je nad zákonem".

Výhrady vůči němu prostřednictvím svého advokáta zopakoval i ve středu, kdy soudce znovu odložil rozhodnutí o žádosti českého podnikatele a tří spoluobviněných Jihoafričanů o propuštění na kauci. Všichni jsou viněni z pokusu o vraždu a z únosu bratra údajného Krejčířova drogového kurýra. [celá zpráva]

Body pro obžalobu

Obžaloba se mimo jiné opírá o písemné přiznání jednoho z obviněných Jihoafričanů Desaie Luponda. Jeho obhájce však tvrdí, že toto přiznání si policie vynutila mučením, a obhájci všech čtyř obviněných proto ve středu žádali o to, aby jim soud dokument poskytl. Ten to ale odmítl.

"Prokuratura tak včera vyhrála první kolo v souboji o povolení kauce pro českého uprchlíka," konstatuje list Times Live. Podle něj se předpokládá, že Lupondovo přiznání by mohlo zmiňovat "státní tajemství a podezřelé, kteří mají být ještě zatčeni".

Krejčíř žije v JAR od roku 2007. Z Česka utekl v roce 2005 během domovní prohlídky ve své vile a v mezidobí žil na Seychelách. Jihoafrická média ho spojují s řadou zločinů, žádný z nich mu ale tamní soudy neprokázaly. Česko usiluje o Krejčířovo vydání od jeho příletu do JAR, zatím však neúspěšně. Podnikatel mezitím požádal v Jihoafrické republice o azyl. O jeho žádosti o propuštění na kauci bude soud rozhodovat znovu v pátek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám