Hlavní obsah

Krejčíř mě zastrašoval, vypověděl jihoafrický prokurátor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

V pondělí soud v jihoafrickém Johannesburgu řešil žádost Radovana Krejčíře o propuštění na kauci. Spolu s třemi dalšími lidmi čelí obvinění z únosu a pokusu o vraždu. Proti kauci se postavil jihoafrický prokurátor Louis Mashiane. Ve výpovědi pro soud uvedl, že mu Krejčíř vyhrožoval.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Radovan Krejčíř u dřívějšího stání soudu v Johannesburgu

Článek

Vyjádření prokurátora přečetl vyšetřovatel Mashudu Freddy Ramuhala. Prokurátor Mashiane v něm uvedl, že obdržel před dvěma týdny během jízdy autem hovor ze soukromého čísla. „Volající řekl, že pokud vím, co je pro mne dobré, nebudu se stavět proti kauci,” popsal Mashiane hovor podle jihoafrické tiskové agentury SAPA.

„Předpokládám, že osoba, která mi volala, mě chtěla zastrašit, abych nebránil propuštění Krejčíře na kauci,” dodal prokurátor, kterému později opět volali z jiného soukromého čísla, tento hovor ale nepřijal.

My ti ukážeme, hrozili prý svědkovi

Telefonickým výhrůžkám údajně čelil i jeden z utajených svědků obžaloby. I jeho výpověď přečetl Ramuhala. Blízký Krejčířův spolupracovník Desai Lupondo, který je v případu též obviněn, utajenému svědkovi volal z vězení, že ví, že je jedním z těch, kdo ho dostal za mříže. „My ti ukážeme,” varoval ho prý Lupondo a později mu neznámý volající doporučil, aby „nechal toho bílého muže na pokoji”.

Argument o zastrašování svědků použila prokuratura už při minulých přelíčeních. Někteří z nich údajně dostali výhrůžky smrtí, a podle mluvčího policie Solomona Makgaleho některým dokonce někdo otrávil psy.

Krejčířovi právníci už dříve soudu nabídli za propuštění českého podnikatele složit kauci 50 000 randů (100 000 korun). Ten soud ujišťoval, že po případném propuštění ze země neuprchne, jak se žalobce obává.

Krejčíř obchod s drogami popírá

Čech a trojice Jihoafričanů čelí obvinění, že v červnu unesli a mučili bratra údajného Krejčířova drogového kurýra, který zmizel s dodávkou 25 kilogramů pervitinu určenou pro Austrálii. Obvinění údajně zvažovali i zavraždění zadržovaného muže, kterého nakonec pustili. Všichni čtyři obvinění, mezi nimiž jsou i dva příslušníci jihoafrické speciální policejní jednotky pro boj s organizovaným zločinem, všechna podezření odmítli. [celá zpráva]

Pondělní jednání se koná za mimořádně přísných bezpečnostních opatření. Rozhodnutí o kauci soudce už několikrát odložil. [celá zpráva]

Jiný jihoafrický soud má dnes znovu projednávat také českou žádost o vydání Krejčíře do vlasti, odkud podnikatel uprchl v roce 2005 před policejním vyšetřováním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám