Hlavní obsah

Omluvte se za chyby, požadují Afghánci po Američanech. Ti to odmítají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul/Washington

Omluvu za chyby při vojenských akcích v Afghánistánu požaduje Kábul po americké vládě. Chce ji ještě před podepsáním dohody o zajištění bezpečnosti země po stažení mezinárodních vojsk v příštím roce. Uvedl to list The New York Times. Washington se ale omluvit nechystá.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezidenti USA a Afghánistánu Barack Obama (vpravo) a Hamíd Karzáí

Článek

„Není třeba žádné omluvy, naopak. Na pořadu jednání to není,“ reagovala v rozhovoru pro stanici CNN bezpečnostní poradkyně amerického prezidenta Susan Riceová.

O tom, že se šéf Bílého domu Barack Obama chystá poslat Afgháncům dopis s omluvou za chyby při vojenských akcích, informoval v úterý mluvčí afghánského prezidenta Hamída Karzáího. Zdroje z afghánské vlády doplňovaly, že Karzáí pak přestane s kritikou vojenských razií v domovech Afghánců.

Dohoda mezi USA a Afghánistánem předpokládá, že v zemi zůstane omezený počet amerických jednotek i po ukončení mise ISAF koncem příštího roku. Podrobnosti oznámeny nebyly, ale jedním z bodů, o nichž se stále jedná, je zaručení imunity americkým příslušníkům před afghánskou justicí.

Související témata

Foto: Kevin Lamarque , Reuters

Prezident USA Barack Obama

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

Afghánec v Kábulu myje svého koně.

Dohodu má schválit Lója Džirga, tedy Velká rada stařešinů, která zasedne ve čtvrtek. „Vyjednávání pokračují,“ komentoval mluvčí Bílého domu Jay Carney a připustil, že Velká rada by mohla přinést průlom.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám