Hlavní obsah

Armáda při zásahu proti teroristům v Nairobi rabovala v obchodech

– Nairobi

Majitelé obchodů v nákupním středisku Westgate v keňském Nairobi obvinili bezpečnostní síly, že vyrabovaly jejich prodejny, když se snažily vytlačit islamisty po krvavém teroristickém útoku somálských milicí Šabáb. Informoval o tom zpravodajský server Wall Street Journal.

Foto: Noor Khamis, Reuters

Keňští vojáci při zásahu na střeše nákupního centra Westgate.

Článek

"Všechny obchody byly rozbité," řekl novinářům opoziční poslanec Dalmas Otieno, který se v pondělí vydal s desítkou dalších poslanců na obhlídku zničeného nákupního střediska. Parlament podle jeho slov obvinění majitelů obchodů prošetří.

Atul Shah, ředitel obchodního řetězce Nakumatt, jemuž dvoupodlažní středisko Westgate patří, uvedl, že škody po teroristickém útoku dosahují miliónů dolarů. A přispělo k nim i rabování bezpečnostních sil, dodal. "Je to jasně patrné," prohlásil Shah. "Když se podíváte do obchodu s mobilními telefony a do obchodu s počítači, nezbylo v nich vůbec nic."

Foto: ČTK/AP

Zničené nákupní centrum v Nairobi

Šéf keňské policejní inspekce David Kimaiyo uvedl, že jakákoli krádež musí být formálně nahlášena policii; až pak je možné obvinění z rabování prošetřit. Armáda, která se na akci proti ozbrojencům Šabábu rovněž podílela, tvrzení obchodníků nekomentovala.

Čtyři dny trvající útok a obléhání nákupního střediska Westgate začaly 21. září a vyžádaly si nejméně 67 obětí včetně žen a dětí. Devět osob bylo zatčeno.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám