Hlavní obsah

Teroristé si před smrtícím útokem v Keni schovali zbraně v pronajatém obchodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nairobi

Teroristé, kteří zaútočili minulý víkend v keňském Nairobi v obchodním středisku Westgate, si pár týdnů před akcí v centru najali obchod. V něm měli ukryté zbraně a munici, takže mohli snadno čelit zasahujícím policistům. Uvedla to BBC s odvoláním na bezpečnostní zdroje. Zřícení části budovy zřejmě způsobili vojáci, kteří použili granátomety.

Foto: Noor Khamis, Reuters

Keňští vojáci zasahují v centru Westgate

Článek

Anonymní vládní činitel podle AP potvrdil, že vojáci uvnitř budovy použili ruční granátomety. Jeho sdělení podporuje tvrzení jiného činitele, který se prý už ve středu svěřil, že to byli vojáci, kdo zhroucení konstrukce zavinil. Podle něj to způsobily exploze projektilů vypálených ručními granátomety.

Agentura AFP citovala jednoho z účastníků zásahu proti teroristům, který tvrdí, že se útočníci schovali v trezorové místnosti v prvním patře centra a armáda pak proti nim použila přenosnou protitankovou zbraň Carl-Gustav ráže 84 milimetrů. Dva výstřely trezor zcela zničily a projektily, které dokážou prorazit silný pancíř obrněných vozidel a jejich vnitřek pak zapálí, vyvolaly požár. Z ukrytých teroristů, jejichž počet není znám, prý nic nezbylo.

Aby radikálové mohli pronajmout v centru obchod, museli získat keňské identifikační průkazy. Ty jim dodali uplacení vládní úředníci. Do pronajatého prostoru pak dopravili zbraně a munici.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé v panice prchali před střelci v nákupním centru v NairobiVideo: Reuters

BBC také získala další informace o samotném útoku. Útočníky dopravily před středisko Westgate dvě auta. Použili také skrytou základnu ve ventilační šachtě v prvním patře.

Bezpečnostní síly také potvrdily, že teroristé změnili svou taktiku v sobotu večer. Když policisty vystřídali vojáci, což bylo provázeno zmatky, začali používat těžké kulomety.

Kvůli teroristickému útoku čelí kritice keňské bezpečnostní služby, jejichž vedoucí budou vypovídat před parlamentní komisí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Keni pohřbili šestnáctiletou oběť útoku v nákupním centruVideo: Reuters

Somálský Aš-Šabáb opakovaně hrozil útokem v Nairobi, pokud budou keňští vojáci působit dál v Somálsku, kde organizaci vytlačili z přístavu Kismayo na jihu země, což bylo poslední velké město ovládané radikály v Somálsku.

Keňský ministr vnitra v pátek na tiskové konferenci sdělil, že v souvislosti s útokem je vyšetřováno osm zadržených lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám