Hlavní obsah

Soud zakázal egyptské Muslimské bratrstvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Soud v egyptské Káhiře v pondělí zakázal veškerou činnost Muslimského bratrstva. Rozhodl tak v případě žádosti o znovuposouzení statutu nevládní organizace pro toto hnutí. Z něj vzešel i svržený prezident Muhammad Mursí. Bratrstvo rozhodnutí odsoudilo, jde podle něj o „politickou korupci”.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Stoupenci svrženého prezidenta Mursího na jedné z červencových demonstrací v Káhiře

Článek

Soud zároveň ve svém rozhodnutí nařídil zabavení majetku Muslimského bratrstva. Armáda, která svrhla Mursího začátkem července, proti hnutí od té doby vede soustavnou kampaň.

"Vojenská junta se snaží umlčet každého, kdo jí odporuje, rozhodnutí soudu je politicky motivované a je součástí tažení proti Muslimskému bratrstvu," reagovalo islamistické hnutí, z jehož prohlášení citovala agentura AP. Verdikt se jich prý nijak nedotkne, budou dál fungovat - i proto, že jsou "součástí egyptské společnosti".

Svržení Mursího rozdělilo Egypt, silně polarizovalo tamní společnost a vedlo k několikatýdenním protestům členů a stoupenců bratrstva. Ty prozatímní vláda v polovině srpna rozprášila, jen při zásahu v Káhiře přišlo o život bezmála tisíc lidí.

Desítky vůdčích představitelů hnutí skončily ve vězení a řada z nich je podezřelá z podněcování násilností a vražd.

Muslimské bratrstvo stálo mimo zákon po většinu z 85 let své existence. Po svržení autokratického prezidenta Husního Mubaraka v únoru 2011 ale dostalo možnost působit otevřeně, vytvořilo politickou stranu a zvítězilo v parlamentních a prezidentských volbách. V březnu se registrovalo jako uznaná nevládní organizace.

Související témata

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Reuters

Egyptský prezident Muhammad Mursí

Dnešní soudní rozhodnutí podle agentury Reuters pravděpodobně zažene ještě více členů bratrstva do ilegality a může povzbudit mladé islamisty, aby se chopili zbraní proti státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám