Hlavní obsah

Mandelův zdravotní stav je kritický

– Johannesburg

Bývalý jihoafrický prezident Nelson Mandela je v kritickém, ale stabilizovaném stavu. V sobotu to podle agentury Reuters oznámil úřad jihoafrické hlavy státu. Doposud rodina i úřady tvrdily, že Mandelova kondice se postupně zlepšuje.

Foto: Jonathan Evans, Reuters

Nelson Mandela

Článek

Mandela podle prezidentského paláce prokazuje "obrovskou houževnatost", která mu spolu s lékařskou péčí pomáhá se stabilizací jeho zdravotního stavu.

Pětadevadesátiletý nositel Nobelovy ceny za mír byl hospitalizován v Pretorii počátkem června kvůli plicní infekci. Na konci června byl jeho stav natolik vážný, že se všeobecně očekávalo oznámení o jeho úmrtí. Koncem července vláda stále označovala Mandelův stav za kritický s tím, že se ale exprezident postupně zotavuje.

Mandelova dcera Zindzi počátkem srpna oznámila, že již dokáže sedět vzpřímeně na židli několik minut denně a že je každým dnem čilejší a více reaguje na okolí.

 Mandelovo vítězství ve volbách z roku 1994 znamenalo v Jihoafrické republice konec režimu apartheidu. Mandela hlasování vyhrál čtyři roky poté, co byl propuštěn z vězení, kde byl za své protirasistické postoje bývalým režimem držen 27 let.

Reklama

Související témata:

Související články

Mandelův stav se zlepšuje

Zdravotní stav bývalého jihoafrického prezidenta Nelsona Mandely se každým dnem zlepšuje a exprezident již dokáže několik minut v kuse sedět. Prohlásila to...

Výběr článků

Načítám