Hlavní obsah

Spojenci předali velení nad Afghánistánem místní armádě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Afghánské bezpečnostní síly v úterý převzaly odpovědnost za vedení boje s povstalci v čele s Tálibánem. Oficiálně velení v posledních 95 okresech převzal afghánský prezident Hamíd Karzáí. Uvedl též, že afghánská vláda obnoví s povstalci z Tálibánu mírové rozhovory.

Foto: Shamil Zhumatov , Reuters

Afghánští vojáci.

Článek

„Naše bezpečnostní a branné síly nyní velí. Od teď mají veškerou odpovědnost za bezpečnost naši odvážní vojáci,“ prohlásil Karzáí během ceremoniálu, jehož se zúčastnil i generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen.

Je to poprvé od odchodu sovětských vojáků v roce 1989, kdy bezpečnostní situaci v zemi dozoruje afghánská vláda, upozornila stanice BBC.

Mezi posledními okresy, které spojenci Afgháncům předali, patří i oblasti v  provinciích Kandahár, Nagarhár, Chóst či Paktika, kde je Tálibán silný.

Předání velení místním silám je milníkem ve válce, která se vleče déle než 12 let. Spojenci ale začali předávat kontrolu nad bezpečnostní situací afghánské armádě a policii už před dvěma lety, když si Afghánci jako první převzali kontrolu nad Bamjánem.

Vláda bude jednat s Tálibánem 

Karzáí při předání též řekl, že afghánská vláda brzy vyšle vyjednavače: "Členové afghánské mírové rady brzy odcestují do Kataru na mírové rozhovory s Tálibánem."

Tálibán nedávno ohlásil, že v Kataru otevře svou kancelář, což usnadní konání dialogu. Hnutí o kanceláři jednalo od roku 2011. "Kancelář by měla být otevřena již dnes. To pomůže znovu zahájit mírové jednání," řekl agentuře Reuters nejmenovaný afghánský diplomatický zdroj z Kataru.

Do boje už jen na požádání

Mezinárodní vojska se mají z Afghánistánu stáhnout do konce příštího roku. V současnosti je v zemi na 97 000 příslušníků mise ISAF. Pocházejí z 50 zemí včetně ČR. Většinu – zhruba 68 000 – tvoří Američané.

Nejvíc vojáků působilo v Afghánistánu předloni, tehdy jich bylo na 140 000. Naopak afghánské bezpečnostní síly měly před šesti roky necelých 40 000 příslušníků, zatímco dnes téměř 350 000.

Vojáci cizích armád budou od nynějška v bojových akcích Afgháncům jen asistovat, a to na jejich požádání. Kromě výcviku ještě poskytnou své helikoptéry k záchraně zraněných.

Útok na viceprezidenta

Slavnostní předání velení v posledních 95 afghánských okresech v úterý dopoledne v hlavním městě Kábulu zkalil pumový útok na druhého viceprezidenta a vůdce šíitského etnika Hazarů Muhamada Muhakíka.

„Vybuchla nálož nastražená u silnice,“ citovala agentura AP šéfa vyšetřovací služby. Při explozi v západní části města zemřeli tři lidé. Muhakík vyvázl bez zranění.

Reklama

Výběr článků

Načítám