Hlavní obsah

Nový pákistánský premiér odmítá americké nálety dronů, musejí skončit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Nový pákistánský premiér Naváz Šaríf v prvním vystoupení po zvolení vyzval USA, aby ukončily útoky bezpilotních letadel, tzv. dronů, na kmenová území na severozápadě země, kde mají své základny islámští radikálové a Tálibán. Vyžádaly si mnoho civilních obětí.

Foto: Mohsin Raza, Reuters

Pákistánský premiér Naváz Šaríf

Článek

„Respektujeme suverenitu ostatních (zemí) a ty musejí respektovat naši suverenitu a nezávislost. Tato kampaň musí skončit,“ řekl Šaríf poslancům a dodal: „Tyto útoky dronů, které přicházejí každý den, musejí skončit.“ Také uvedl, že USA a Pákistán si musejí navzájem vysvětlit, jaké obavy mají jeden z druhého, aby se se překonaly.

Šaríf kritizoval americké nálety už během předvolební kampaně, ale očekávalo se, že po zvolení přijme pragmatičtější linii.

Nynější pákistánský premiér před květnovými volbami sliboval vyjednávání s pákistánskou odnoží Talibanu a radikálové tomu byli údajně také nakloněni. Změnili však názor po útoku, při němž minulý týden americké bezpilotní letadlo zabilo jejich druhého nejvýše postaveného představitele, Valího Rahmána. Vzápětí se na severu Pákistánu znovu rozhořely boje armádních jednotek s islamisty. Šarífova strana nálet bezpilotního letadla kritizovala jako "porušení svrchovanosti a územní celistvosti země i mezinárodního práva a Charty OSN".

Šaríf byl zvolen v komplikované době, kdy Pákistán zažívá politickou krizi kvůli slabé předchozí vládě a v době, kdy ekonomika čelí značným problémům a zemi sužuje nezaměstnanost. Sám chce, aby se především stabilizovala situace v dodávkách elektřiny, které jsou často postihovány výpadky.  Zřejmě se však neobejde bez mezinárodních půjček.

Šaríf, který byl v roce 1999 svržen při puči vedeným Parvízem Mušarafem, se stal potřetí premiérem země.

Reklama

Výběr článků

Načítám