Hlavní obsah

KLDR přesunula k pobřeží další rampy pro odpálení raket

Soul/Pchjongjang

Severní Korea nejspíš pokračuje v přípravách na testovací start raket. Na své východní pobřeží přesunula další dvě zařízení pro odpálení střel krátkého doletu. Přesuny zaznamenaly satelitní snímky, sdělil tiskové agentuře Jonhap nejmenovaný vojenský zdroj.

Foto: Lee Jae-won, Reuters

Cvičení jihokorejské armády poblíž demilitarizované zóny mezi KLDR a Jižní Koreou.

Článek

KLDR se podle jihokorejských informací připravuje na odpálení raket typu Scud. Rampy byly přesunuty do provincie Hamgjong namdo. "Armáda bedlivě sleduje nové přípravy KLDR na raketový odpal," uvedl zdroj.

KLDR začátkem dubna do stejné oblasti přesunula dvě rakety středního doletu Musudan a rozmístila tu sedm mobilních odpalovacích zařízení.

Jižní Korea a její spojenci čekají v posledních týdnech stoupajícího napětí na Korejském poloostrově, že Pchjongjang uskuteční odpal nějakého druhu rakety. Původně se spekulovalo, že by mohl odpálit raketu či rakety v rámci oslav 101. narozenin svého zakladatele Kim Ir-sena 15. dubna. Když se nic nestalo, zvažuje se nyní jako možné datum výročí založení severokorejské armády 25. dubna.

Severní Korea zesílila hrozby a rétoriku poté, co na ni Rada bezpečnosti OSN uvalila nové sankce za únorový jaderný test. Předtím se Pchjongjang dočkal zpřísnění sankcí za prosincový start rakety, která podle KLDR vynesla na oběžnou dráhu družici.

Kritici nicméně míní, že takzvaný vesmírný program je jen zástěrkou pro vývoj technologie raket dlouhého doletu schopných nést jadernou hlavici. Jak jaderné testy, tak zkoušky raket, Severní Koreji zakazují rezoluce RB OSN.

V posledních dnech se napětí poněkud zmírnilo, když KLDR začala mluvit o dialogu s USA a Jižní Koreou, byť s podmínkami. V sobotu ale Pchjongjang zopakoval, že se nikdy nevzdá jaderných zbraní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám