Hlavní obsah

OSN chce rázně zakročit v Kongu, vojáci můžou i útočit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Rada bezpečnosti OSN ve čtvrtek schválila vojenskou misi v Kongu s výjimečně silným mandátem. Bude mít pravomoc zahájit proti konžským rebelům vojenskou akci. Oprávnění k útoku neměla v minulosti žádná jiná mise OSN.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Bojovník z povstalecké skupiny M23

Článek

Vojáci budou mít za úkol především bránit násilnostem na východě Konga, kde řádí ozbrojení rebelové, tedy převážně armádní zběhové sdružení ve skupině M23. Informovala o tom agentura Reuters.

Zvláštní jednotka se stane součástí mírové mise OSN v Kongu (MONUSCO). Rezoluce rozšířila mandát této mise do 31. března 2014. Nový kontingent bude mít sídlo v klíčovém městě Goma na východě Konga a bude ho tvořit asi 2000 až 3000 vojáků.

Na základě francouzského návrhu rezoluce budou mít vojáci silný mandát "neutralizovat a odzbrojit" konžské rebely a zajistit, aby nemohli ohrozit ani vládu, ani civilní obyvatelstvo. Zmíněný rozsah pravomocí by se podle OSN neměl stát precedentem.

Už žádná Rwanda

Vitalij Čurkin, který nyní RB OSN za Rusko předsedá, před zasedáním řekl, že OSN považuje za nutné zastavit násilí, které v Kongu následovalo po genocidě v sousední Rwandě v roce 1994.

Tato genocida bývá označována za nejhrůznější násilný čin v 20.století: extremisté z etnika Hutuů za sto dní zmasakrovali na 800 000 menšinových Tutsiů a umírněných Hutuů. Asi 2,7 milionu lidí muselo uprchnout ze svých domovů a na 1,6 milionu se uchýlilo do zahraničí.

Východní Kongo ničí válka a bandité již dvě desetiletí. Civilisté se často ocitají uprostřed křížové palby mezi ozbrojenými skupinami a špatně disciplinovanou armádou. Od začátku povstání M23 v roce 2012 tam násilnosti vyhnaly z domovů zhruba 800 000 lidí. Nejnovější boje vyvolaly střety mezi dvěma frakcemi povstalecké M23.

Jeden z vůdců M23 Bosco Ntaganda, původem ze Rwandy, se nedávno sám vydal Mezinárodnímu trestnímu soudu v Haagu. Čelí obviněním z válečných zločinů spáchaných začátkem tisíciletí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám