Hlavní obsah

Obžalovaný atlet Pistorius dostane zpátky pas a může vycestovat

– Pretorie • Aktualizováno

Soud v Jihoafrické republice ve čtvrtek změnil paralympikovi Oscaru Pistoriusovi podmínky propuštění na kauci. Úřady mu vrátí pas, a běžec tak může vycestovat do zahraničí, uvedla agentura AFP. Pistorius čelí obžalobě z vraždy své přítelkyně Reevy Steenkampové.

Foto: Mike Hutchings, Reuters

Oscar Pistorius u soudu

Článek

Soud propustil fenomenálního běžce s hendikepem z vazby v únoru na kauci jeden milión randů, tedy 2,2 miliónu korun. Soudce Desmond Nair shledal, že není pravděpodobné, že by atlet uprchl, jelikož je známý a těžko by se někam ukryl. Na naléhání žalobců nicméně rozhodl o odebrání cestovních dokumentů a Pistoriusovi uložil povinnost hlásit se dvakrát týdně policii. [celá zpráva]

Nyní mu soud pas vrátil, a atlet tak může vycestovat do zahraničí, ovšem jen na závody. „Nevidím žádný důvod, proč by odvolávající se měl mít zakázáno opustit zemi, kdyby byl pozván na soutěž,“ řekl soudce Bert Bam.

Takové cesty ale budou mít podle agentury AP řadu podmínek. Pistorius musí například nahlásit své cestovní plány týden před odjezdem a pas do 24 hodin po příjezdu zase vrátit.

Atletovi obhájci u soudu řekli, že Pistorius se bezprostředně nechystá nikde závodit, ale mohl by se do soutěží vrátit, aby nezůstal bez příjmů.

Šestadvacetiletý Pistorius čelí obžalobě z vraždy své o čtyři roky starší přítelkyně, modelky Reevy Steenkampové. Zastřelil ji v polovině února v noci ve svém domě, když byla na toaletě. Pistorius tvrdí, že si myslel, že v domě je zloděj a partnerka spí v ložnici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám