Hlavní obsah

Austrálie donutila svobodné a nezletilé matky dát desetitisíce dětí k adopci

Canberra

Australská premiérka Julia Gillardová se omluvila lidem, které od padesátých do sedmdesátých let postihla politika nucených adopcí. Svobodné mladé matky, většinou ještě teenagerky, byly nuceny dát svoje děti k adopci bezdětným párům. Šlo o desítky tisíc případů.

Foto: Andrew Taylor, ČTK/AP

Oběti nucených adopcí při projevu australské premiérky

Článek

Gillardová, která vystoupila před stovkami obětí této politiky, uvedla, že byla ostudná a způsobila mnoho bolesti, která přetrvává, napsala BBC.

„Dnes tento parlament jménem australského lidu přebírá odpovědnost a omlouvá se za politiku a praxi násilného oddělení matek od dětí, které vytvořilo celoživotní bolest a utrpení,“ řekla v sídle parlamentu v Canbeře. „Odsuzujeme tuto ostudnou praxi, které upřela vám, matkám vaše základní právo a povinnost milovat a starat se o své děti.“

Foto: Andrew Taylor, ČTK/AP

Australská premiérka Julia Gillardová

Premiérka uvedla, že matky nebyly informovány o svých právech, což znamená, že odebrání děti nemuselo být provedeno s jejich souhlasem. „Byla vám poskytnuta falešná ujištění, byly jste nuceny snášet nátlak a brutalitu neetických, urážlivých a mnoha případech nezákonných praktik,“ řekla premiérka.

Foto: Andrew Taylor, ČTK/AP

Australanky postiženi nucenými adopcemi kladou květiny po projevu premiérky, ve kterém se jim omluvila.

Gillardová rovněž uvedla, že australská vláda poskytne pět miliónů dolarů (102,5 milión korun) na podporu péče o matky, kterým byly odebrány děti.

Loni v únoru senátní výbor vyzval k omluvě poté, co byla zveřejněna zpráva, ve které ženy vypovídaly, že se dětí vzdávaly, aby nebyly stigmatizovány. Některé byly pod vlivem léků a podpisy některých byly dokonce zfalšovány.

Reklama

Výběr článků

Načítám