Hlavní obsah

Pirátských útoků je nejméně za pět let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuala Lumpur

Pirátství ve světě loni pokleslo na nejnižší úroveň za posledních pět let, a to zejména díky výrazně slabšímu řádění somálských pirátů. Podle agentury AP to ve středu oznámil Mezinárodní úřad pro námořní dopravu (IMB) se sídlem v malajsijském Kuala Lumpuru.

Foto: Eric L. Beauregard/U.S. Navy photo/Handout, Reuters

Ilustrační foto

Článek

IMB loni zaznamenal 297 pirátských útoků, oproti 439 v roce 2011. Piráti se v uplynulém roce zmocnili celkem 28 lodí a zajali 585 námořníků, z nichž šest zabili. Pouze 75 útoků se odehrálo ve vodách okolo Somálska a v Adenském zálivu, oproti 237 případům o rok dříve. Somálští piráti loni zajali 14 lodí, tedy polovinu ve srovnání s předchozím rokem.

Úřad za tyto výsledky pochválil mezinárodní námořní síly, hlídkující v afrických vodách. Podnikaly tam jak preventivní údery, tak rozsáhlé operace proti pirátským plavidlům. Situaci pomohla zlepšit i bezpečnostní opatření na lodích, včetně najímání ozbrojených stráží.

"Pokračující přítomnost námořních sil je životně důležitá pro to, aby pirátství u Somálska zůstalo na nízké úrovni. Pokrok se snadno může zvrátit, pokud (vojenské) lodě budou staženy," upozornil IMB.

Nicméně somálští piráti koncem loňského roku stále zadržovali 104 rukojmích na osmi lodích, 23 dalších námořníků bylo vězněno na souši.

Problémový je teď Guinejský záliv

Zpráva rovněž varovala před nebezpečnými vodami ve východní a západní Africe. Pirátství vzrostlo v Guinejském zálivu, kde úřad loni zaznamenal 58 incidentů včetně zajetí desítky lodí a 207 námořníků. Navíc jsou zde piráti mimořádně násilničtí, přinejmenším v 37 případech totiž sáhli po zbraních.

Počet pirátských útoků vzrostl ve vodách Nigérie z předloňských deseti na loňských 27, v případě Toga z pěti na 15, u Pobřeží slonoviny z jednoho na pět útoků, včetně prvního zajetí tankeru.

Čtyř plavidel se zmocnili piráti z jihovýchodní Asie.

Reklama

Výběr článků

Načítám