Hlavní obsah

Pákistánci uřízli hlavu indickému vojákovi, tvrdí Dillí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Indické ministerstvo zahraničí ve středu sdělilo BBC, že jednomu z jejích vojáků, který zahynul při pohraničním střetu v Kašmíru, byla uťata hlava. Dillí to označilo za barbarské a povolalo pákistánského vyslance k vysvětlení.

Foto: Reuters

Indičtí vojáci nesou rakev s jedním ze zabitých vojáků

Článek

Indické ministerstvo zahraničí uvedlo, že těla vojáků byla „barbarsky a nelidsky zohavena“, což je v rozporu s mezinárodními normami. Mluvčí ministerstva pak řekl BBC, že jednomu z vojáků uřízli hlavu.

Podle Indie byla v úterý její hlídka v pohraničí napadena. Dva vojáci v devadesátiminutové přestřelce u Mendharu zemřeli. Pak se podle Indie pákistánští vojáci stáhli na svou stranu hranice.

Foto: Reuters

Rakve se dvěma zabitými indickými vojáky

Pákistánská armáda obvinění z přeshraničního útoku odmítla. Uvedla, že jde o indický pokus odvrátit pozornost od nedělního indického útoku, při kterém byl zabit pákistánský voják. Dillí ale útok za svými hranicemi popírá.

Foto: Channi Anand, ČTK/AP

Indický voják kontroluje hranici s Pákistánem v kašmíru

Pákistán požaduje, aby úterní incident vyšetřila OSN.

Války o Kašmír

Potyčky na hranicích v Kašmíru podle Indie nápadně připomínají střety z roku 1999, které vedly k poslední indicko-pákistánské válce ve vysokohorské oblasti Kargilu. V roce 2003 bylo domluveno příměří. Mírové rozhovory ale Indie přerušila v roce 2008, když v Bombaji zaútočilo teroristické komando s vazbami na Pákistán. Jednání byla obnovena loni.

Foto: Channi Anand, ČTK/AP

Indický voják na hranicích s Pákistánem v Kašmíru

Kašmír je velkým ohniskem napětí od vzniku nezávislého Pákistánu v roce 1947. Oblast byla tehdy rozdělena mezi Indii a Pákistán. Spory o Kašmír vedly k válkám mezi oběma státy v letech 1947, 1965 a 1999.

Region ale představuje pro Indii i vnitropolitický problém. Státy Džammú a Kašmír jsou jediné, kde mají většinu muslimové a ne hinduisté. V roce 1989 tam muslimové proti indické nadvládě povstali. Útoky si od té doby vyžádaly tisíce mrtvých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám