Hlavní obsah

Byl celý od krve, popsal vojáka po masakru Afghánců žalobce

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Spojených státech v pondělí začalo předběžné slyšení s americkým vojákem, který v březnu v afghánské provincii Kandahár opustil základnu a povraždil 16 vesničanů, většinou ženy a děti. Svědkové popsali, že se před činem choval normálně. Na základnu se vrátil celý od krve.

Foto: Profimedia.cz

Seržant Robert Bales

Článek

Devětatřicetiletý seržant Robert Bales čelí obvinění z nejhoršího masakru od invaze Američanů do Afghánistánu v roce 2001. Nynější slyšení má rozhodnout, zda je voják příčetný a zda existuje dostatek důkazů pro vojenský soud.

Bales čelí 16 obviněním z úkladné vraždy, šesti z pokusu o vraždu, ale také obvinění z nepovoleného užívání alkoholu a steroidů ve službě. V případě uznání viny mu hrozí trest smrti.

Žalobce Jay Morse na základně Lewis-McChord ve státě Washington na úvod slyšení prohlásil, že předloží důkazy o tom, že Bales útok „s chladnou myslí naplánoval“.

Seržant Bales opustil svoji základnu v okrese Pandžvaj 11. března nad ránem. Vtrhl do domů spících obyvatel přilehlých dvou vesnic a střílel po všem živém. Devět z jeho obětí byly děti a jedenáct mrtvých byli členové jedné rodiny. Některé oběti útočník následně zapálil.

Podle žalobce Morseho seržant před činem požil alkohol. Jeho akci nazval „úmyslnou a metodickou“.

Trable v rodině

Masakru nepředcházelo žádné neobvyklé Balesovo chování. Pár hodin před činem sledoval s kamarády film o pomstě agenta CIA. Před tím, než nepovoleně opustil základnu, stěžoval si však jednomu příslušníkovi speciálních sil, že má trable v rodině a také, že armáda by měla rychleji reagovat na bombový útok, při němž předchozí den přišel o nohu jeden voják.

Následně bylo v soudní síni promítnuto video ze základny z osudné noci. Na záznamu je vidět, jak se ke stráži na základně blíží voják a strážce mu přikazují, aby položil svoji zbraň na zem. Následně ho zadržují. Oním příchozím byl Bales. Seržant podle žalobce směrem ke strážcům pronesl nedořečenou větu: „Macu, jestli mě nahlásíš...“.

Bales měl lidskou krev na pušce, opasku, košili i kalhotách, popsal Morse.

Není to v jeho povaze, tvrdí manželka

Předběžné slyšení potrvá zhruba dva týdny a budou během něj přes webovou kameru vyslechnuti i svědci v Afghánistánu. Sami Balesovi obhájci ale žádají soud. Domnívají se, že k usvědčení vojáka není dostatek důkazů.

Bales byl zkušeným vojákem. Před nasazením v Afghánistánu sloužil třikrát v Iráku. Balesova manželka Karilyn tvrdí, že činy, z nichž je manžel obviněn, se vůbec neslučují s jeho povahou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám