Hlavní obsah

FBI ze strachu nezačala vyšetřovat útok v Benghází

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washigton

Agenti amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) stále ještě nezačali v libyjském městě Benghází vyšetřovat okolnosti nedávného útoku na tamní konzulát USA, při němž zahynuli čtyři Američané včetně velvyslance Chrise Stevense. FBI se obává nepřehledné bezpečnostní situace v Benghází.

Foto: Esam Al-Fetori, Reuters

Budova amerického konzulátu v Benghází po útoku

Článek

Případ proto FBI vyšetřuje na dálku ze zhruba 650 kilometrů vzdáleného Tripolisu. Informoval o tom dnes list The New York Times.

Bezpečnostní obavy jsou podle deníku tak velké, že ani v Tripolisu raději agenti FBI nechtějí riskovat předvolání možných svědků útoku do budovy tamní americké ambasády. Lidi zpovídají v autech zaparkovaných před velvyslanectvím.

FBI se řídí doporučením libyjské vlády, která uvedla, že nedokáže zajistit bezpečnost jeho agentů v Benghází. Pracovníci FBI se tak spoléhají na místní úřady, které pomáhají identifikovat svědky a domlouvají schůzky s nimi. "Je možné, že se tam (do Benghází) nikdy nedostaneme," uvedl nejmenovaný činitel FBI. Vyšetřování komplikuje i strach některých Libyjců odhalit svou totožnost z obav, že by se jim útočníci pomstili.

"V současnosti čelíme celé řadě překážek," řekl listu nejmenovaný činitel FBI, který je obeznámený s vyšetřování případu. Zároveň uvedl, že místo činu je vyrabované a vypálené a pro agenty FBI bude těžké vyhodnotit důkazy, až se tam někdy dostanou. Bude tak obtížné zjistit, zda útok iniciovala nějaká místní skupina, anebo zda útočníci měli vazby na mezinárodní teroristické skupiny, jak tento týden naznačila americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Reklama

Související témata:

Související články

Libyjská milice zabila velvyslance USA

Americký velvyslanec Christopher Stevens je mezi čtyřmi oběťmi útoku libyjské milice na budovu amerického konzulátu v Benghází. Uvedla to agentura Reuters...

Výběr článků

Načítám