Hlavní obsah

Indii ochromila stávka proti plánu pustit na trh globální obchodní řetězce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Indii ve čtvrtek ochromila stávka namířená proti vládnímu plánu otevřít maloobchodní sektor globálním obchodním řetězcům. Stávku pořádají opoziční strany ve spolupráci s odbory. Stávkující zablokovali železnice ve státech Bihár a Uttarpradéš. Uzavřeny jsou školy a v mnoha městech nefunguje doprava ani úřady.

Foto: ČTK/AP

Demonstranti v indickém Allahbádu zablokovali provoz na železnici.

Článek

Nejsilnější jsou protesty ve městech Patna, Allahabád a Varanásí. V Kalkatě nefunguje doprava a úřady zůstaly uzavřeny. V Karnatace, kde vládne opoziční Bharatija Džanáta Party (BJP), nejezdí autobusy a uzavřeny jsou školy, hotely i obchody. Zcela ochromeno je správní středisko státu Bengalúr, který je centrem indického počítačového průmyslu; své pobočky zde mají i IBM a Microsoft.

Zaměstnanec indické softwarové společnosti Infosys řekl BBC: „Vyzvali jsme zaměstnance, aby zůstali doma. Místo toho budeme pracovat v sobotu.“

Foto: ČTK/AP

Demonstranti v indickém Allahbádu zapálili na kolejích figurínu premiéra. Jeden drží v ruce tect Pošlete Walmart domů.

Stávku svolala opoziční BJP spolu se svými spojenci a a komunisty. Podílí se na ní i Konfederace všech indických obchodníků, která uvedla, že protestů se zúčastní na 50 miliónů lidí. Její mluvčí vysvětlil i důvod protestu proti vstupu supermarketů na indický trh: „Mezinárodní společnosti zničí ekonomiku a sociální sítě v zemi a budou mít nepříznivý dopad na obchodníky, dopravce, rolníky a další oblasti spojené s maloobchodem.“

Foto: ČTK/AP

Policisté zasahují proti demonstrantům v indickém Allahbádu.

Vláda chce otevřít indický trh 

Vládní plán má oživit stagnující ekonomiku, ale malí prodejci se bojí, že by přišli o práci. „Velké společnosti mohou přitáhnout zákazníky prodejem za nízké ceny. To znamená, že lidi tady přijdou o práci. Nejsilněji to dopadne na obchody, jako je můj,“ uvedl obchodník Dipak Sethi.

Vládnoucí koalice kvůli plánu otevřít zemi mezinárodním obchodním řetězcům ztrácí  podporu svého klíčového spojence v parlamentu. Kongresová strana Trinamool pohrozila, že se v pátek stáhne z vlády a šest jejích ministrů se vzdá funkce. I tak by si ale vláda uchovala většinu.

Foto: ČTK/AP

Demonstranti v indickém Allahbádu zablokovali provoz na železnici.

Podle plánu by si mezinárodní společnosti jako Walmart a Tesco mohly koupit až 51 procent podílu na maloobchodu. Společnosti sice už v Indii působí, ale musejí své produkty prodávat přes místní maloobchodníky. Po schválení vládního plánu by mohly prodávat zboží přímo zákazníkům.

Vláda dále oznámila zvýšení cen nafty o 14 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám