Hlavní obsah

Čínské lodě pronikly do japonských vod u sporných ostrovů

– Peking/Tokio
Novinky,

Šest čínských hlídkových lodí proniklo do japonských výsostných vod v blízkosti sporných ostrovů Senkaku, označovaných v Číně jako Tiao-jü, na které si činí nárok Tokio i Peking. Oznámila to pátek japonská pobřežní hlídka. Pokyn japonských pohraničníků, aby pohraniční prostor opustily, uposlechly jen dvě z nich, čtyři čínské lodě v japonských vodách zůstaly. Čína potvrdila přítomnost svých lodí u ostrůvků, podle ní tam chrání své právo.

Foto: Nová Čína, ČTK/AP

Čínská hlídková loď Chaj-ťien 15 u ostrovů Senkaku

Článek

Japonská pobřežní stráž oznámila, že první dvě čínské lodi vnikly do japonských teritoriálních vod v 6:18 ráno (23:18 SELČ). Skupina dalších čtyř lodí to udělala až kolem sedmé. Japonská pobřežní stráž oznámila, že proti čínským "vetřelcům" nepoužila sílu.

Tajemník vlády Osamu Fudžimura čínskou akci komentoval slovy: "Vnímáme vyslání lodí jako bezprecedentní případ."

Ministerský předseda Jošihiko Noda na dotaz novinářů ohledně japonské reakce prohlásil, že úřady budou čínské lodě "nanejvýš ostražitě sledovat".

Foto: Kjódo , Reuters

Dvě čínské hlídkové lodě u ostrovů Senkaku, blíž japonské kameře je Chaj-ťien 51.

Čína přítomnost lodí v oblasti přiznala. "Toto hlídkování a ochrana práva demonstruje čínskou svrchovanost nad ostrovy Tiao-jü a přidruženými ostrůvky a zajišťuje čínské námořní zájmy," citoval její prohlášení BBC.

Čína už v úterý oznámila, že vyslala hlídkové lodě do blízkosti sporných ostrovů ve Východočínském moři, které jsou v Japonsku známé jako Senkaku a v Číně jako Tiao-jü. Peking plavidla vyslal den poté, co japonská vláda oficiálně rozhodla, že ostrůvky koupí od soukromých vlastníků.

Foto: Japonské námořnictvo, Reuters

Čínská hlídková loď Chaj-ťien u ostrovů Senkaku vyfocená z japonské lodi.

Japonsko, Čína i Tchaj-wan si činí nároky na neobydlené ostrůvky. Japonsko tvrdí, že na nich v sedmdesátých letech nikdo nebyl, a proto je připojila. Okolí Senkaku je nejen bohaté na ryby, ale taky se tam nachází zásoby plynu. [celá zpráva]

Spory vyhrotilo rozhodnutí Japonska ostrovy navzdory čínským protestům odkoupit. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám