Hlavní obsah

Al-Káida přišla o svůj mozek, Zaváhrí potvrdil smrt "hlavního manažera" Libího

Islámábád
Aktualizováno

Vůdce teroristické sítě Al-Káida Ajmán Zavahrí na videonahrávce potvrdil smrt druhého muže organizace, abú Jahjá Libího, který měl na starost řízení akcí. Libí byl zabit v červnu při náletu amerického bezpilotního letadla v Pákistánu.

Foto: Profimedia.cz

Ajmán Zaváhrí

Článek

"Hrdě oznamuji muslimské komunitě a svatým bojovníkům zprávu o mučednictví libyjského lva šajcha Hasana Muhammada Kajida," oznámil Zavahrí, přičemž použil pravé Libího jméno.

Libí zahynul 4. června při náletu na Severní Vazíristán, při němž zahynulo několik zahraničních bojovníků. Po útoku pákistánská tajná služba zaznamenala konverzaci bojovníků, kteří hovořili i smrti šejka. [celá zpráva]

Libí byl při náletu těžce zraněn. Poté ho měli převézt do soukromé nemocnice, kde později zemřel.

Oficiálně ale radikálové smrt Libího po útoku nepřiznali. Tvrdili, že bylo zasaženo jeho auto, ale on v něm nebyl.

Libí byl už jednou v rukou Američanů. Byl zadržen v Afghánistánu a držen ve věznici Bagrám. Na svobodu se dostal 10. června 2005 při velkém útěku vězňů z Bagrámu.

Konec Al-Káidy

Podle amerických představitelů byl Libí jedním z nejzkušenějších a nejschopnějších vůdců Al-Káidy. Bílý dům Libího označil za hlavního manažera Al-Káidy, který měl na starosti dohled nad každodenními operacemi v pákistánských kmenových oblastech a vztahy se skupinami nebo osobami přidruženými k Al-Káidě.

Představitelé amerických tajných služeb a protiteroristických úřadů loni na podzim označili Zavahrího a Libího za poslední dvě klíčové osobnosti Al-Káidy, jejichž smrt by prý prakticky znamenala porážku této skupiny.

Dnes uplynulo 11 let od útoků na New York a Washington.

Reklama

Výběr článků

Načítám