Hlavní obsah

Čína zažila nejhorší důlní neštěstí za tři roky, obětí je přes 40

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Na 41 mrtvých stoupla bilance důlního neštěstí v jihozápadní Číně, kde ve středu večer explodoval plyn. Pod zemí ještě zůstává pět horníků, jejichž šance na přežití jsou ovšem mizivé. Jde o nejhorší důlní neštěstí v Číně od listopadu 2009.

Foto: ČTK/AP

Čínští důlní záchranáři se připravují na obtížný zásah pod zemí.

Článek

Plyn vybuchl v dole u města Pchan-č'-chua v provincii S'-čchuan ve středu. V tu dobu bylo pod zemí 154 horníků. Dosud se jich se podařilo na povrch dostat 108. Sedm je jich v v kritickém stavu. V pátek byl vytažen jeden "na pokraji smrti".

Pět mužů pod zemí má jen minimální šanci, že přežije. I záchranné práce jsou nebezpečné kvůli vysoké hladině oxidu uhelnatého a vysoké teplotě. Většina zachráněných je oxidem uhelnatým přiotrávena, uvedla agentura Nová Čína.

Jde o nejhorší důlní neštěstí v Číně od listopadu 2009, kdy při výbuchu v provincii Chej-lung-ťiang zahynulo 108 lidí.

Příčinu výbuchu vyšetřuje policie, která už zadržela majitele dolu. Provinční vláda rovněž spustila rozsáhlé kontroly, které mají odhalit doly, kde nejsou dodržovány bezpečné podmínky těžby.

Čínské uhelné doly patří k nejnebezpečnějším na světě. Podle oficiálních údajů v nich v loňském roce zahynulo 1973 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám