Hlavní obsah

Pod ledem na Antarktidě objevili druhý Grand Canyon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britští vědci na Antarktidě objevili pod ledem kaňon, který může být stejně velký a hluboký jako slavný Grand Canyon v americké Arizoně. Výzkumníci zároveň ve studii zveřejněné minulý týden v magazínu Nature upozornili, že poloha kaňonu by mohla přispívat ke zvedání hladiny moře.

Animace údolí velkého jako Grand Canyon pod ledem na Antarktidě

 
Článek

Vědci objevili při pobřeží Antarktidy hned několik údolí pod ledem, ale ten, který se nachází v oblasti západní Antarktidy, konkrétně v místě Ferrignovy pukliny, všechny svojí velikostí předčil. „V některých místech je trhlina hluboká více než míli (asi 1,6 kilometru),“ uvedl člen expedice a odborník na ledovce z univerzity ve skotském Aberdeenu Rob Bingham. Puklina je 10 kilometrů široká a nejméně 100 kilometrů dlouhá.

Foto: Novinky.cz s použitím Yahoo maps

Údolí podle Binghama mohou přispívat k tání ledovců a zvyšování hladiny moře. „Oblasti nejvíce náchylné k tání jsou shodné s oblastmi s těmito trhlinami,“ uvedl s tím, že ledovec pokrývající údolí rychleji ustupuje relativně teplé mořské vodě, která může trhlinou proudit. Ta se v důsledku pokračujícího tání zvětšuje, čímž je proces akcelerován.

Foto: Profimedia.cz

Povrch Antarktidy. Ilustrační foto

Trend podle Binghama zřejmě předurčily milióny let trvající geologické procesy, jež topografii pobřežních regionů přetvořily tak, že ta podporuje tání.

„Může existovat víc takových trhlin a tato studie nám dává podnět k testům v dalších místech,“ poznamenal pro televizi NBC expert na ledovce při NASA Tom Wagner.

Reklama

Výběr článků

Načítám