Hlavní obsah

Kurily patří Rusku, řekl Medvěděv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv navštívil v úterý Kurilské ostrovy, o které Moskva vede vleklý spor s Tokiem. Původně japonské ostrovy obsadil po skončení druhé světové války Sovětský svaz. Medvěděv je označil za ruské území.

Foto: ČTK/AP

Dmitrij Medvěděv na novém mostě ve Vladivostoku

Článek

"Tyto ostrovy jsou důležitou součástí ruského území," zdůraznil podle agentury AFP Medveděv, jehož letadlo přistálo na ostrově Kunašir, který je jedním ze čtyř hlavních ostrovů vulkanického souostroví. Premiér uvedl, že se při nynější cestě chce seznámit s tím, jak postupuje místní výstavba a jak se daří zdejším obyvatelům.

Očekává se, že Tokio návštěvu odsoudí. Medvěděv pobouřil Japonsko v listopadu 2010, když se stal prvním nejvyšším představitelem Ruska, který souostroví navštívil. Japonská vláda to tehdy označila za "neomluvitelnou urážku".

Kurilské ostrovy leží mezi poloostrovem Kamčatka a japonskými ostrovy. Spor o ostrovy brání 65 let uzavření mírové smlouvy mezi Moskvou a Tokiem.

Reklama

Výběr článků

Načítám