Hlavní obsah

Ropný kontrakt dostali bratranci afghánského prezidenta, těžit budou s Číňany

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Vláda afghánského prezidenta Hámida Karzáího odsouhlasila lukrativní kontrakt pro společnost vedenou prezidentovými bratranci, z nichž jeden byl v minulosti v USA vězněn kvůli obchodu s drogami. Kontrakt v hodnotě tří miliard dolarů (více než 60 miliard korun) má platnost 25 let. Karzáího bratranci budou tři ropná pole na severu země provozovat společně s Číňany.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Afghánský prezident Hámid Karzáí

Článek

Bratranci Rašíd a Ahmad kontrolují společnost Watan Oil and Gas a ropu budou těžit ve spolupráci s čínskou státní společností China Natinal Petroleum Company. Odhaduje se, že trojice polí v povodí řeky Amudarja u severní hranice Afghánistánu ukrývá na 160 miliónů barelů „černého zlata“. Do konce roku by se zde mělo těžit 150 000 barelů denně, uvedl britský list Daily Telegraph.

Vláda v Kábulu má mít 50 až 70 procent zisku, čímž si podle zástupce občanské společnosti Integrity Watch Afghanistan Džavída Núráního především Číňané zajistili dobrou pozici v chystané soutěži o mnohem lukrativnější ložiska rozprostírající se od Hindukúše, přes povodí Amudarji až po Elbrus. Odhaduje se, že ta obsahují nejméně 440 miliard kubíků zemního plynu a 210 miliónů tun ropy.

V Afghánistánu se nacházejí nerostné suroviny v hodnotě až 60 biliónů korun. Jeden z prvních kontraktů na těžbu udělený prezidentovým bratrancům je příznakem klanového spojenectví, ale i pokračování klientelismu a korupce, ačkoliv Watan Oil and Gas nabídla podle pozorovatelů lepší podmínky než tři další firmy, které se o kontrakt ucházely.

V USA putoval za mříže

Prezidentův bratranec Ahmad Popal si přitom v 90. letech v USA odseděl téměř devět let kvůli obchodu s drogami a další firma, kterou vlastní s Rašídem, čelí podezření, že peníze od Spojených států odevzdávala povstalcům z Tálibánu jako výpalné.

Watan Risk Management zajišťuje bezpečnost pro zásobovací vozy NATO v Afghánistánu a figuruje v centru pozornosti vyšetřovací komise Kongresu USA, která se zabývá okolnostmi, za nichž bezpečnostní firmy v Afghánistánu zaplatily Tálibánům milióny dolarů za volný průjezd konvojů.

Reklama

Výběr článků

Načítám