Hlavní obsah

Afghánské školačky kdosi otrávil sprejem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Přes 120 dívek a učitelů bylo ve středu v severním Afghánistánu hospitalizováno kvůli otravě. Incident se stal v provincii Tachár. Asi čtyři desítky dívek jsou stále v nemocnici s příznaky zvracení, závratí, ztráty vědomí a bolestí hlavy. Otráveny byly sprejem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Přes 120 afghánských školaček bylo otráveno Video: Reuters

 
Článek

Žádná není ohrožena na životě, ale zatím se neví, jaká látka je otrávila. Vzorky krve byly poslány k rozboru do Kábulu.

Policejní mluvčí řekl, že je známo, že za podobnými útoky v minulosti stál radikální Tálibán, který tak chce odradit dívky od chození do škol.

Foto: Profimedia.cz

Afghánské školačky

Stanice CNN připomenula, že v Tacháru se podobný případ stal v dubnu. Tehdy muselo být hospitalizováno přes 170 žen a dívek, které se ve škole napily vody z otrávené studny. Tyto incidenty se většinou týkají dívčích škol, ale nedávno se přiotrávilo vodou ve škole v provincii Chóst na 400 chlapců.

Dívky ve školách nechtějí

Tálibán, za jehož vlády dívky do škol chodit nesměly, nedávno požádal, aby vláda uzavřela školy ve dvou východních provinciích. V Ghazní to mělo být odvetné opatření za vládní zákaz provozu motocyklů, z nichž často útočí teroristé. Ve Vardaku se Tálibán ukázal poněkud shovívavější a nakonec se tam s provozem škol smířil, ale vynutil si některé změny v osnovách.

Tálibán vládl Afghánistánu v letech 1996 až 2001. Pak se dívčí školy začaly znovu otevírat, ale dle odborníků hnutí proti těmto školám nepřestává bojovat a nachází často pochopení v konzervativních rodinách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám