Hlavní obsah

Češi zadrželi v Afghánistánu bojovníky Tálibánu s komponenty bomb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čeští vojáci ze 4. jednotky OMLT, kteří byli v Afghánistánu nasazeni koncem dubna, už slavili první úspěch. Při jedné z patrol se jim spolu s afghánskými vojáky podařilo zadržet čtyři bojovníky Tálibánu s komponenty na výrobu bomb. Uvedlo to ministerstvo obrany na svých stránkách.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Afghánci ve Vardaku

Článek

Ihned po převzetí operačního úkolu 21. dubna byly výcvikové týmy 4. jednotky OMLT nasazeny ke svým protějškům, tedy vojákům Afghánské národní armády.

Při první prohledávací operaci u pozorovacího stanoviště Lora, jež se nachází v nejjižnější části prostoru odpovědnosti 4. jednotky OMLT, se dokonce českým vojákům podařilo společně s jejich afghánskými kolegy zadržet čtyři povstalce z Tálibánu. „Převáželi zbraně a velké množství komponentů na výrobu improvizovaných výbušných zařízení,“ potvrdil podplukovník Martin Botík, který velí jednotce.

Společné afghánsko-česko-americké operace s názvem OHMID se účastnil druhý mentorovací tým, který má za sebou nejvíce patrol.

Důležitá je znalost terénu i dobré vztahy

„Čtvrtá rota, se kterou působí druhý mentorovací tým, je schopna patrolovat bez větších problémů, velitel může využít terénu ke zvýšení bezpečnosti jednotky. Vojáci roty jsou odvážní a velmi dobře si vedou ve střelecké přípravě,“ říká velitel 2. mentorovacího týmu nadporučík Miroslav M.

Společné patroly měly pomoci českým vojákům seznámit se s prostorem odpovědnosti a také vytvořit pevné vztahy. "Bylo důležité, aby navázali přátelskou atmosféru, vybudovali vzájemnou důvěru mezi příslušníky obou kulturně rozličných armád a zahájili mentorování přidělené jednotky,“ potvrdil velitel podplukovník Martin Botík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám