Hlavní obsah

Soud znovu projedná vydání Krejčíře do ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jihoafrická justice má znovu projednat žádost České republiky o vydání uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře. Uvedla to Česká televize. Soud v Johannesburgu v roce 2008 žádost ČR o Krejčířovo vydání z roku 2007 zamítl, soudy ale toho rozhodnutí zrušily.

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Článek

Podle českého ministerstva spravedlnosti jihoafrický nejvyšší soud potvrdil rozsudek vrchního soudu, který zrušil pět let staré rozhodnutí soudu první instance nevydat Krejčíře do Česka. Nejvyšší soud přitom zamítl všechny Krejčířovy námitky.

"Radovan Krejčíř vyčerpal všechny opravné prostředky, česká extradiční žádost by tak měla být projednána od počátku u soudu prvního stupně," potvrdila mluvčí českého ministerstva spravedlnosti Petra Hrubá.

Podvod s pojistkami

Krejčíř přitom stane v JAR před soudem už v pondělí, i když kvůli jiné kauze. Je obžalován z pojistného podvodu. Krejčíř se měl neoprávněně obohatit na základě fingované diagnózy. Proces má trvat do 20. dubna. Podle obžaloby Krejčíř od pojišťoven získal v přepočtu 11,5 miliónů korun, protože fingoval závěrečnou fázi rakoviny.

Sumu inkasoval od společnosti Liberty Life v červenci 2010. Někdejší Krejčířův urolog slovenského původu Marian Tupy tvrdí, že ze strachu před českým podnikatelem zaměnil vzorky osoby, o které věděl, že má rakovinu, a padělal tak záznamy o údajné podnikatelově nemoci.

Krejčíř ale loni médiím sdělil, že má rakovinu močového měchýře, a popřel, že by lékaře, jehož soud mezitím odsoudil k sedmi letům vězení s podmínečným odkladem, nutil zfalšovat diagnózu.

Pojistná kauza není jediným případem, kvůli kterému třiačtyřicetiletý podnikatel stanul v JAR před soudem. Jihoafrická policie jej a další dva muže podezírá z účasti na říjnové ozbrojené loupeži v obchodu s elektronikou v hlavním městě Pretorii. Krejčíř připustil, že na místě incidentu byl, účast na loupeži ale popřel s tím, že tam jen doprovodil své přátele k rozhovoru s Pákistánci. K přestřelce prý došlo až poté.

Čech byl i v této kauze propuštěn na kauci, kterou jihoafrická justice v únoru stanovila na 30 000 randů (více než 71 000 korun). Další stání v tomto případu se má uskutečnit za týden v pondělí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám