Hlavní obsah

Tálibán útočil v Kábulu, zemřelo 19 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Nejméně 17 bojovníků Tálibánu bylo zabito při nedělních koordinovaných útocích v afghánském hlavním městě Kábulu. Zemřeli i dva členové afghánských bezpečnostních sil. Terčem útoků byl parlament a čtvrť, kde leží řada zahraničních velvyslanectví.

Foto: Reuters

Útok v afghánském hlavním městě Kábulu

Článek

Incidenty potvrdily podle agentury Reuters také zdroje NATO v Kábulu, podle nichž povstalci zaútočili až na sedmi různých místech.

První výbuchy zasáhly hustě obydlenou vládní čtvrť Vazír Akbar Chán, kde sídlí celá řada velvyslanectví a je tu také základna NATO. Krátce poté propukla střelba a přiměla lidi na ulicích, aby utíkali do úkrytů. Rozezněly se sirény a nad několika budovami se objevil kouř. Vytrvalá střelba se ozývala nejméně 30 minut po prvních explozích. Ve čtvrti Vazír Akbar Chán sídlí i velvyslanectví ČR. Podle informací českého ministerstva zahraničí nebyl při útocích zraněn nikdo z českých občanů.

Foto: ČTK/AP

Následky útoku v Kábulu

Přihlásil se Tálibán

Útočníci pálili z granátometů na dům používaný britskými diplomaty v centru města a dvě rakety zasáhly strážní věž britské ambasády. Tři další rakety zasáhly supermarket nedaleko německého velvyslanectví, kam chodí cizinci často nakupovat. Afghánské sdělovací prostředky informovaly o tom, že povstalci zaútočili na komplex hotelu Star v blízkosti prezidentského paláce a také na íránské velvyslanectví.

K útokům se přihlásilo hnutí Taliban, které uvedlo, že jeho hlavním cílem bylo britské a německé velvyslanectví a také sídlo sil NATO v Afghánistánu.

Další útok na opačné straně města

Ve zhruba stejné době ohlásili obyvatelé explozi nedaleko budovy parlamentu na opačné straně města. Podle policie se tu odehrál útok, po němž následovala střelba. Právě tady policie zabila jednoho z útočníků, napsala agentura AFP.

Jedná se o první útok v Kábulu od února letošního roku, kdy zaměstnanec afghánského ministerstva vnitra začal přímo uvnitř budovy střílet na poradce NATO a dva zabil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám