Hlavní obsah

Čína kvůli fámám o převratu pokračuje v zatýkání a shazování webů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čínské úřady rázně zasáhly proti své internetové komunitě - zatkly šest lidí a dočasně zavřely 16 webových portálů v souvislosti s údajnou produkcí a propagací fám. Informovala o tom v noci na dnešek agentura Nová Čína. Upřesnila, že od poloviny února bylo z podobných důvodů zadrženo v zemi více než 1000 lidí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle agentury AFP mohly vést ke spekulacím o možném převratu současné otřesy na politické scéně. V polovině března byl nečekaně odvolán oblíbený politik Po Si-laj z funkce stranického šéfa v Čchung-čchingu. Podle některých analytiků to odhaluje rozpory ve vládnoucí komunistické straně.

Na webových stránkách kolovaly informace například o tom, že do Pekingu vstoupila vojenská vozidla. Výsledkem bylo zatýkání a vypínání některých stránek.

Na síti Tencent QQ, která je jedním z hlavních mikroblogových portálů, se objevilo oznámení, že se mikroblogy šíří zprávy, které "mají vážné společenské dopady a obsahují rozsáhlé množství škodlivých informací... Je nutné přistoupit k čistce".

Internet je v Číně populární platformou pro šíření názorů. Oblíbené jsou zejména tamní mikroblogy, které počítají své uživatele na stamilióny. Největší dva z nich v důsledku pátečních restrikcí znemožnily až do úterka svým uživatelům zveřejňovat příspěvky.

Oficiální agentura Nová Čína sdělila, že čínská policie od poloviny února v rámci kampaně proti pašování zbraní, drog a další trestné činnosti na internetu zadržela 1065 podezřelých a nechala smazat více než 208 tisíc "škodlivých" elektronických zpráv. Režim již delší dobu tvrdě cenzuruje také sítě Twitter, Facebook a Youtube.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám