Hlavní obsah

Japonsko povolí lidem od Fukušimy návrat

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonská vláda v pátek oznámila záměr zrušit zákaz vstupu do některých měst prefektury Fukušima. Úřady nařídily po loňské havárii v tamní jaderné elektrárně evakuaci dvacetikilometrového pásma v okolí zařízení.

Foto: Profimedia.cz

Okolí Fukušimy muselo opustit 80 000 lidí.

Článek

„Rozhodli jsme se přehodnotit restrikce v evakuovaných oblastech,“ citovala předsedu japonské vlády Jošihika Nodu agentura Reuters.

V oblasti evakuované po loňském zemětřesení, vlně tsunami a následném roztavení palivových tyčí a úniku radiace z fukušimské elektrárny žilo zhruba 80 000 lidí. Od neděle budou moci svá bydliště navštěvovat obyvatelé Tamury, Minamisomy a Kavauči, tří z celkem jedenácti měst v evakuované zóně.

Po celý čas zde ale zatím pobývat nemohou. Trvalé usídlení bude možné po další dekontaminaci. Vláda podle slov premiéra Nody doufá, že to bude brzy.

Sdělovací prostředky upozorňují, že množství lidí už ale s návratem k Fukušimě nepočítá. Týká se to zejména mladých rodin s dětmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám