Hlavní obsah

Evropská loď odstartovala k ISS, veze jídlo a palivo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně odstartovala v půl šesté ráno středoevropského času evropská nákladní loď Edoardo Amaldi, která směřuje k Mezinárodní kosmické stanici ISS. Šesti kosmonautům na orbitálním komplexu veze zásoby jídla, paliva a náhradních dílů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Evropská loď odstartovala k ISSVideo: Reuters

 
Článek

Obří evropskou zásobovací loď ATV-3, která je pojmenovaná po italském fyzikovi Edoardu Amaldim, na oběžnou dráhu nese evropská raketa Ariane 5. U ISS by měla loď ATV zakotvit 28. března a setrvat tam asi půl roku jako odpadový modul, který při návratu na Zemi shoří v atmosféře.

Dvacetitunový kolos je nazýván vesmírným náklaďákem, na jeho palubě je podle portálu Space.com vůbec nejtěžší náklad, jaký kdy byl v automatické lodi k ISS dopraven. ATV dokáže pojmout až 7,5 tun nákladu. Ruské nákladní automatické plavidlo Progress může transportovat maximálně 2,5 tuny zásob.

Loď ATV-3 měla odstartovat již 9. března, ale při předletové kontrole odborníci zjistili chybné uchycení části nákladu.

Start ATV je plánován zhruba jednou ročně. Vůbec první loď tohoto typu, pojmenovaná Jules Verne, se na cestu vydala v březnu 2008, druhá a prozatím poslední, nazvaná Johannes Kepler, loni v únoru. Start čtvrtého plavidla je připravován na rok 2013.

Reklama

Výběr článků

Načítám