Hlavní obsah

NATO v Libyi ponechalo oběti bombardování svému osudu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Organizace Amnesty International v pondělí kritizovala Severoatlantickou alianci. NATO podle Amnesty nevyšetřilo incidenty, při nichž během loňského bombardování přišli o život civilisté, kterým se tak nedostalo žádného odškodnění.

Foto: Profimedia.cz

Pilot u bojového letounu Etendard na francouzské letadlové lodi Charles de Gaulle před akcí nad Libyí.

Článek

„Představitelé NATO opakovaně zdůrazňovali závazek chránit civilisty. Teď tedy nemohou zamést pod koberec smrt desítek civilistů nějakými vágními prohlášeními o lítosti, aniž by tyto smrtelné incidenty vyšetřilo. Mělo by se vyšetřit, zda nějaké civilní oběti nebyly výsledkem porušení mezinárodního práva. Pokud ano, měli by ti, kdo jsou odpovědní, být pohnáni před spravedlnost,“ prohlásila zástupkyně Amnesty Donatella Roverová.

NATO v Libyi útočilo pod záštitou rezoluce Rady bezpečnosti o ochraně obyvatel před silami vůdce Muammara Kaddáfího od loňského 31. března. Alianční letouny uskutečnily na 26 000 letů, z nichž 9600 bylo bojových. Do 31. října zničily 5900 cílů.

Podle Amnesty zaznamenalo NATO samotné 89 civilních obětí svých náletů včetně 24 dětí a 14 žen. Přeživší a příbuzní zabitých Amnesty řekli, že je NATO vůbec nekontaktovalo.

Alianci kvůli civilním obětem v Libyi nedáno kritizovalo i Rusko.

Reklama

Výběr článků

Načítám