Hlavní obsah

Další dva vojáky NATO zastřelili na základně kvůli spálení koránů

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

NATO ve čtvrtek přiznalo, že další dva alianční vojáci byli zastřeleni na základně v Kandaháru v rámci protestů proti spálení několika výtisků Koránu americkými vojáky. Zatím není jasné, zda byl útočníkem civilista, nebo jej doprovázel i voják afghánské armády, uvedla BBC.

Foto: ČTK/AP

Rakev s ostatky majora Roberta J. Marchantiho, kterého zabili 25. února na afghánském ministerstvu vnitra v rámci protestů.

Článek

Mluvčí afgánské armády oznámil, že dvojice nejprve zahájila palbu na afghánskou hlídku na strážní věži, na kterou šplhali. Z ní pak zabili dva vojáky NATO. Naopak předseda místní správy uvedl, že útočil afghánský učitel, který na základně učil vojáky.

Počet vojáků NATO zabitých při protestech proti spálení koránů tak stoupl na šest. Všichni byli zabiti na svých základnách. Dva z nich padli na afghánském ministerstvu vnitra. [celá zpráva]

Při protestech zahynulo přes třicet Afghánců. [celá zpráva]

Mluvčí mezinárodních sil NATO generál John Allen uvedl, že současné nepokoje budou zvládnuty. Podle něj to nenaruší vzájemné vztahy.

Vysoký afghánský generál ale s poukazem na rostoucí počet útoku Afghánců na vojáky na to přímo na základnách řekl BBC, že jde o vážný problém: „Virus Tálibánu a zločinných vojáků se šíří jako rakovina. Léčba nepomáhá. Potřebujete operaci.“

V posledních letech zabili afghánští vojáci na 70 svých spolubojovníků z NATO.

Reklama

Výběr článků

Načítám