Hlavní obsah

Fukušimský reaktor stále připomíná popelník plný špačků

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fukušima

Japonská jaderná elektrárna zůstává téměř rok po ničivém zemětřesení a tsunami v ohrožení, ačkoliv se ji podařilo stabilizovat a technici pracují dál na jejím odstavení. Napsala to agentura AP poté, co úřady v úterý umožnily novinářům do poničených reaktorů nahlédnout.

Foto: ČTK/AP

Poničený třetí reaktor fukušimské elektrárny

Článek

„Musím přiznat, že stav elektrárny je pořád poněkud křehký. I když jsme dosáhli zchlazení, zařízení stále způsobuje potíže, které musí být řešeny,“ prohlásil nový ředitel elektrárny Takeši Takahaši.

Vláda oznámila v prosinci, že ve třech reaktorech, v nichž došlo k tavení paliva, už neprobíhají žádné štěpné reakce. Odstavení zařízení a dekontaminace ale potrvá desítky let. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Okolí elektrárny ve Fukušimě

Technici ve Fukušimě nainstalovali několik záložních zdrojů elektřiny, chladicí systém a zařízení ke zpracování kontaminované vody, která z poničených reaktorů unikla, ale zařízení jsou často provizorní.

Například hadice popraskané mrazem jsou poslepovány lepicí páskou, jinde stojí trojice čerpadel na přistaveném pick-upu. Všude leží poškozená zařízení včetně spadlého elektrického sloupu. Reaktor č. 3, kterému exploze vodíku utrhla střechu, nadále připomíná popelník s kupou cigaretových nedopalků, uvedla AP.

V areálu je v současnosti tisíc nádrží, které uskladňují více než 160 000 tun kontaminované vody.

Foto: ČTK/AP

Pohled na budovu druhého reaktoru

Míra radioaktivního záření v bezprostředním okolí reaktorů ovšem výrazně klesla. U třetího reaktoru v úterý naměřili dávky 1,5 milisievertu za hodinu, loni to u reaktorů 1 a 2 bylo až 10 sievertů za hodinu. Přitom vystavení záření o intenzitě jednoho sievertu může vyvolat onemocnění a výrazně zvýšit riziko rakoviny.

Foto: ČTK/AP

Pobořený skelet čtvrtého reaktoru

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám